Evig byggeplass

Publisert Sist oppdatert

Byråd for byutvikling i Oslo, Bård Folke Fredriksen (H) og flere store eiendomsutviklere sier til Dagsavisen at Oslo langt fra er ferdigutbygd, selv med all byggevirksomheten som har foregått de siste årene.

Les også: Her er landets første excellent-bygg

Les også: Vil gjøre Skien Brygge til pilotprosjekt

– I uoverskuelig fremtidBåde Signe Horn, direktør strategi og samfunnskontakt i Rom Eiendom og Hilde Nordskogen, fungerende administrerende direktør i Statsbygg, bekrefter at byggingen vil vare i uoverskuelig fremtid.

– Vi planlegger å bygge om store deler av Oslo S, slik at stasjonen møter framtidas behov. Planene inkluderer også et nytt kongresshotell som skal hete Fjordporten, forteller Horn til avisen.

Rom Eiendom eier store tomter rundt Oslo S som tidligere ble brukt til jernbaneformål. Disse arealene gir nå mulighet for storutbygging.

I tillegg er eiendomsselskapet involvert i utbyggingen av Schweigaardsgate i bydel Gamle Oslo, utvikling av Filipstad som del av Fjordbyen og planlegger å reise et kontorbygg på 6.000 kvadratmeter i Munkedamsveien.

Les også: Rom Eiendom klar til å bygge i Stavanger

Les også: Vil være midt i trafikken

Universitet og nasjonalmuseumFor Statsbyggs del, er det gitt klarsignal til nybygg i forbindelse med det nye universitetet på Ås, hvor også Veterinærinstituttet skal bygges, og det nye Nasjonalmuseet på Vestbanen.

– I tillegg vil prosjekteringen av nytt nasjonalt folkehelseinstitutt i Oslo bli ferdig i løpet av høsten i år. Da kan oppstart i byggingen skje i 2015, forutsatt vedtak i Stortinget, sier Hilde Nordskogen til Dagsavisen.

Les også: Deloitte-bygget er solgt

Les også: – Dødt i Bjørvika etter kontortid

– Kollektivtilbud må utvidesEn oversikt utarbeidet av Prognosesenteret viser at bare ti av de større byggeprosjektene som er planlagt igangsatt de nærmeste årene, vil føre til godt over 400.000 nye kvadratmeter med næringsbygg, kontorlokaler, kulturbygg og boliger i Oslo.

Over 22 milliarder kroner skal brukes på å ferdigstille disse prosjektene. I tillegg kommer gjenoppbyggingen av regjeringskvartalet.

Byråd Bård Folke Fredriksen tror hele Oslo vil bli en bedre by å bo i som følge av de utallige byggeprosjektene. Han mener Oslo vil få mye større preg av å være en storby, ettersom indre by også blir utvidet. Men for å håndtere befolkningsveksten forutsetter det at kollektivtilbudene blir utvidet.

Les også: Vil ha mer fortetting rundt knutepunktene

Les også: Munch-museet til Bjørvika

Les også: Politiet vil ha dette bygget

Prosjekter fremover:Her er listen over noen større byggeprosjekter som er planlagt igangsatt i Oslo i 2014, 2015 og 2016. NB! For enkelte av prosjektene er det fortsatt uklart når og/eller om de blir noe av. Tallene angir bruttoareal i kvadratmeter:

• Økern sentrum med kjøpesenter, kino, boliger og muligens badeland: 163.000.• Nasjonalmuseet på vestbanen: 54.600.• Livsvitenskapssenter ved Universitet i Oslo: 40.000.• Nasjonalt folkehelseinstitutt: 40.000.• Legevakt ved Ullevål universitetssykehus: 35.000.• Kontorbygg for Utenriksdepartementet: 24.000.• Beredskapssenter for politiet: 19.000.• Deichmanske hovedbibliotek: 13.900.• Munch-museum (Lambda): 12.500.• Fjordporten Hotell Oslo S: Uvisst.Kilde: Prognosesenteret

Powered by Labrador CMS