Entra ute av datasenter i Fet

Publisert Sist oppdatert

Første byggetrinn skal fortsatt stå klart til september neste år, men blir nå halvparten så stort som planlagt.

– Sammen med DigiPlex skal vi realisere et datasenter som er fullt på høyde med det beste som finnes globalt, og vi kan tilby våre kunder en trygg lagring av data i Norge, sier konsernsjef Terje Mjøs i Evry i en pressemelding firmaet kom med tirsdag.

Les også: Bygger landets mest sikre datasenter

Exit Entra IT-selskapet Evry inngikk i desember 2012 en avtale med Greenfield, som da var eiet av Entra og Lefdal Gruver, om bygging av det nye datasenteret.

Imidlertid sa Entra at de ville selge seg ut av prosjektet kort tid etter kontraktinngåelsen.

– Det skapte usikkerhet for Evry hvorvidt prosjektet med gjenværende eiere ville la seg realisere. Derfor besluttet Evry å søke etter en ny, industriell eier av Greenfield, utdyper selskapet i pressemeldingen.

Digiplex innEvry har nå inngått avtale med Digiplex, som er en leverandør av datasenterteknologi. DigiPlex skal utvikle, bygge og drifte det nye datasenteret. I Norge drifter Digiplex to store datasentre i Oslo-området, DigiPlex Ulven Datasenter og DigiPlex Rosenholm Datasenter.

DigiPlex står for investeringen mens Evry har inngått en 20 års driftsavtale.

Les også: Tjente rått på salg av tomt

Les også: Entra leier ut til Amedia

– Det nye datasenteret på Fet vil være i verdensklasse og dra nytte av den beste teknologien for å bygge et miljøvennlig datasenter, hevder Evry i pressemeldingen. Selskapet vil samle alle data og datamaskiner på det nye senteret på Fet, men vil fortsatt ha et drifts- og back-up senter på Gjøvik.

Posten, Gjensidige og Storebrand vil være av de første kundene som tar i bruk datasenteret gjennom Evry.

Mindre senter Det store datasentret på Heia i Fet skulle bli på totalt 33.000 kvadratmeter, og første byggetrinn var planlagt å skulle være på 8.000 kvadratmeter.

Nå legges det imidlertid opp til at første byggetrinn er på 4.200 kvadratmeter, som kan skaleres etter behov. Det er denne delen av datasenteret som skal stå klart om et drøyt år, til 1. september 2014.

Les også: Går fra Schjødt til Entra

Les også: Ny Entra-sjef for Oslo sentrum

– Halverer miljøutslipp DigiPlex vil ta i bruk et helt nytt luftkjølingssystem, som sammen med moderne severe skal ifølge Evry gjøre datasenteret til en av de mest effektive og bærekraftige datasentrene i verden.

Effektiviteten av datasentre måles i «PUE-faktor». Mens en rekke tradisjonelle datasentre skal ha en PUE på 1,8 – 2, vil datasenteret på Fet kun ha 1.1.

– Denne uvanlig lave PUE betyr at datasenteret vil være svært effektivt i sin bruk av elektrisitet, med tilsvarende reduserte elektrisitetskostnader, sies det i pressemeldingen.

Powered by Labrador CMS