Juss:

NARVESTAD OG RUTH: Virkelighetens Tertitten borettslag må møte i Oslo tingrett i januar, etter at boring etter bergvarme ifølge naboene gikk helt skeis. Foto: Cornelius Poppe / NTB

Driftsleder Roy Narvestads borettslag trekkes for retten - av naboborettslaget

Mener boring etter bergvarme har ført til store setningsskader. - Det er ganske store avvik, sier advokat.

Publisert

Robert Stoltenberg i rollen som Roy Narvestad i NRK-suksessen «Borettslaget» vil være kjent for de fleste. Til tider var det i snitt mer enn én million seere som fulgte TV-serien, hvor handlingen skjer i fiktive Tertitten borettslag i Oslo.

Borettslaget hvor opptakene gjøres, heter i virkeligheten Engelsborg borettslag og ligger på Sofienberg like ved Carl Berners plass i Oslo. Dette borettslaget består av 306 andelsleiligheter og ble ferdigstilt i 1941.

Karakteren Roy Narvestad støter ofte på utfordringer, men i kulissene – altså i Engelsborg borettslag – har det nå dukket opp problemer som overgår det som skjer i TV-serien.

Trapper henger i løse luften

Bakgrunnen er store setningsskader hos naboborettslaget, Tøyenhus borettslag. Dette er et OBOS-borettslag og var innflyttingsklart 1939-1940. De fleste av de 336 leilighetene er ifølge borettslagets egen nettside toroms, ca. en tredel er ettroms, og "et lite knippe" er treroms.

Tøyenhus borettslag mener årsaken til setningsskadene er boring etter bergvarme i Engelsborg borettslag. Hos sistnevnte ble det boret 36 energibrønner, delvis inne i bakgården og delvis på utsiden av Sars gate. Totalt ble det boret 12.130 meter energibrønn som forsyner åtte NIBE-varmepumper på 60 kW hver. Anlegget ble satt i drift i juni 2019.

Tøyenhus borettslag har stevnet naboen Engelsborg borettslag, og i januar er det duket for rettssak i Oslo tingrett mellom de to naboborettslagene.

- Det stemmer, sier advokat Eivind Rosseland Stokke i advokatfirmaet Ness Lundin til Estate Nyheter. Han er prosessfullmektig for Tøyenhus borettslag.

- Grunnen har sunket ganske betydelig rundt på eiendommen til Tøyenhus borettslag. Det har ført til at yttertrapper har blitt hengende i løse lufta, asfalt har sprukket opp og betong i bygget har fått sprekker. En vaktmesterbolig har gått helt i stykker. Det er ganske store avvik, sier advokaten.

- Hva vil det vil koste å utbedre skadene?

- Foreløpig er det for tidlig å kalkulere skadene, ikke minst fordi man ikke vet om man har stoppet setningene. Nå er vi mest opptatt av å få avklart ansvarsspørsmålet, sier Stokke.

Engelsborg borettslag avviser ansvar, men har tatt ut regressøksmål mot Boligenergi AS, som utførte boringen etter bergvarme. Øvrige parter i rettssaken er Gjensidige Forsikring, If Skadeforsikring og Tryg Forsikring.

Etter det Estate Nyheter kjenner til, er det flere sameier i nabolaget som har fått setningsskader, og som mener disse er forårsaket av borearbeider.

Det er satt av ni dager til rettssaken mellom Tøyenhus borettslag og Engelsborg borettslag, som har oppstart 24. januar.

Powered by Labrador CMS