Dette er årets bygg

Publisert Sist oppdatert

Det ble klart under prisutdelingen på Litteraturhuset i Oslo denne uken.

Statens byggeskikkpris er blant de mest anerkjente norske prisene for god arkitektur og prisen ble i år delt ut av kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete.

– Jeg oppfordrer byggenæringen til å satse på bærekraftige og samfunnsnyttige kvaliteter. Statens byggeskikkpris skal synliggjøre og påskjønne god byggeskikk og samtidig inspirere til å oppfylle sentrale kvaliteter innenfor universell utforming og miljø.

En jury oppnevnt av kommunal- og regionaldepartementet har kåret vinnerprosjektet. Prisvinneren skal oppfylle krav om god arkitektonisk utforming, oppfylle sentrale kvaliteter innenfor miljø og universell utforming og være bærekraftig over tid.

Les også: Den dyreste hotellbyen

Les også: Fikk svensk arkitekturpris

– Skolene viser hvordan god arkitektur kan skape gode byrom i samspill med eksisterende bygg. Farge- og materialvalget er presist og byggene har godt integrert universell utforming. Skolebyggene har elegante, saklige og nøkterne fasader som kler omgivelsene, sa juryleder Anne Enger under utdelingen.

– Et særdeles vellykket tomtevalg– Arkitekturverkstedet Asplan Viak har skapt et elegant prosjekt som er skreddersydd til situasjonen, sa Anne Enger og berømmet Stavanger kommune for å ha stilt en sentralt beliggende tomt til rådighet.

Les også: God design trenger ikke koste mer enn kjedelig design

Det er Stavanger kommune og Rogaland fylkeskommune som har vært byggherre for Stavanger Kulturskole og Stavanger Katedralskole. Arkitekt er Arkitekturverkstedet Asplan Viak AS. Prosjektkostnadene for kulturskolen endte på 170 millioner kroner mens katedralskolen kostet 202,4 millioner kroner. Sammen har de to skolene et areal på 7300 kvadratmeter.

Les også: Samlet for å styrke bærkraftig byggeskikk

De nominerteDe øvrige nominerte prosjektene til Statens Byggeskikkpris 2013 var ny boligblokk i Christian Kroghs gate 39, Fryd Barnehage og Nedregate Kulturkvartal i Oslo, Mathallen på Fisketorget i Bergen, Nye St. Olavs Hospital i Trondheim og Steilneset minnested i Vardø. Til sammen var 60 bygg påmeldt til Statens byggeskikkpris 2013.

Om Statens ByggeskikkprisStatens Byggeskikkpris er en hederspris som deles ut årlig til byggverk og bygde omgivelser som gjennom utførelse, materialbruk, utforming og samspill med sted og miljø kan bidra til å heve, fornye og utvikle den allmenne byggeskikk.

 

Powered by Labrador CMS