Utvikling:

DAL: Etter årevis i papirmølla nærmer det seg utvikling av denne handelsparken.

Enda et skritt nærmere den nye handelsparken

Etter seks år med papirflytting og debatt mellom utvikler og kommunen, skal det nå gjøres klart for næringsbygg på over 15.000 kvadratmeter.

Publisert Sist oppdatert

I 2016 startet Dalkrysset AS en prosess med å utvikle en næringspark ved samme navn 200 meter nord for rundkjøringen over E6 på Dal i Eidsvoll kommune. De så for seg aktører som blant annet elektro, hvitevarer, byggevarer, møbler, kjøkken og bad, hagesenter, bilsenter, et gatekjøkken og en dagligvareforretning.

Den gangen ble det snakket om 30.000 kvadratmeter til over 500 millioner kroner.

Statens vegvesen, fylkeskommune og fylkesmannen sa nei, og grunnet manglende fremdrift avsluttet kommunen planprosessen i mars 2019.

Men utviklerne fortsatte ufortrødent og i neste runde hadde de fått med seg Coop Norge Eiendom som vil bygge en OBS Bygg på den 92 mål store eiendommen. De snakket i 2019 om et anlegg til 100 millioner kroner.

- Vi har kikket på denne tomta en stund siden kundegrunnlaget i området er stort, og står klar med pengesekken, sa kommunikasjonssjef Harald Kristiansen i Coop Norge da.

Nå skjer det noe

Eidsvoll kommunestyre ga nylig tommel opp for prosjektet, men forlangte at atkomsten til eiendommen skal utvides med tofelts rundkjøring samt gang- og sykkelvei.

Nå varsler plankonsulent Plan1 offentlig ettersyn av planprogrammet i tillegg til oppstart av detaljreguleringen.

- Det planlegges etablering av nærings- og forretningsbygg med tilhørende parkering, manøvreringsarealer, lager og grøntarealer. Bebyggelsen vil være tilpasset plasskrevende varegrupper, skriver de.

Ifølge planen kan bygningene bli opp mot 15 meter høye side denne typen handel- og lagerbygg ofte har behov for en høy førsteetasje.

- Det vil også være plass til andre bedrifter med beslektede virksomheter, og bebyggelse som håndverks- og lagervirksomheter. Området planlegges med over 15.000 kvadratmeter, skriver utviklerne blant annet.

Coop i førersetet

- Vi har nylig varslet oppstart av detaljregulering og offentlig ettersyn av planprogram. Det har tatt tid å komme i gang og det har vært nødvendig med politisk avklaring av noen vesentlige punkter i videre planarbeid. Vi har god dialog med kommunen og fikk nylig avklart planavgrensning og vesentlige rekkefølgekrav som gjør det mulig for oss å starte arbeidet med detaljregulering., sier utviklingssjef Christian Kleivene i Coop Norge Eiendom.

Coop legger opp til et Obs Bygg-varehus på ca. 8.500 kvadratmeter fordelt på ca. 3.500 kvadratmeter butikk og 5.000 kvadratmeter stort trelastanlegg for drive in.

- I tillegg har vi skissert et bygg på ca. 4 800 kvadratmeter fordelt på to etasjer. Vi håper å kunne legge til rette for supplerende virksomhet i bygget på to etasjer. Avhengig av byggegrense til E6 ser vi for oss ytterligere potensial i området. Hvilke aktører som kan være aktuelle, er for tidlig å si noe om, påpeker han.

Kleivene kan ikke si noe konkret om investeringsnivået i den nye handelsparken, men sier at mye er i bevegelse når det gjelder byggekostnader. Dessuten har avtale med grunneiere å kjøpe parken.

- Her må vi gjøre et nytt dypdykk når vi har avklart reguleringen og eventuelle rekkefølgekrav/utbyggingsavtale. Vi har avtalt kjøp, som er betinget nødvendig regulering. For Coop, som er eid av kundene, er det viktig å være til stede der medeierne bor, og vi har et stort ønske om å få gjennomført prosjektet så raskt som mulig. Tidslinjen er usikker, men vi håper i beste fall på vedtatt detaljregulering i 2023 om ikke det blir flere runder. Da er mulig byggestart i 2024, sier han.

Dalkrysset AS eies av blant andre Fridberg AS v/Ludvig Marius Lorentzen, Torghatten Eiendom v/ Steinar Skaare, Arild Bakke m/familie og Hans Christian Jahren m/familie.

Powered by Labrador CMS