SOM STØPT: Entras nybygg i Bergen, Nygaarden, er ferdig støpt. Sturla Hjelmervik fra Entra i samtale med prosjektleder fra LAB, Knut Helge Iversen og Frode Alræk fra Søtt+Salt.
Entras nybygg i Bergen tar form
På bare seks måneder ble Entras Nygaarden-bygg støpt i syv etasjer, til tross for utfordringer med karantene og miljøbetong som krever ekstra lang herdetid.
Det er ti måneder til de første leietakerne flytter inn i Nygaarden. Sist uke feiret Entra at nybygget var ferdig støpt, og spanderte lunsj på alle arbeiderne på byggeplassen.
– De har virkelig stått på, så det er vel fortjent. Alt skal dermed være klart slik at de første leietakerne kan flytte inn som avtalt i begynnelsen av desember, sier leder for Entra i Bergen, Sturla Hjelmervik, som legger til at prosjektet er i henhold til avtalt fremdriftsplan.
Det nye kontorbygget til Entra, Nygaarden, reiser seg nå rett ved Bybanestoppet på Nygård. Eiendommen ligger rett over gaten for Media City Bergen og har et areal på 12.000 kvadratmeter. Blant leietakerne er Rambøll, Sopra Steria og advokatfirmaet Sands.
– Selve byggeprosessen ble startet i mars, med rydding og klargjøring av tomten. I august var vi ferdige med kjelleren, og på bare seks måneder har vi støpt alle byggets syv etasjer. Det har vært en effektiv byggeprosess, hvor alle involverte medarbeidere og underentreprenører har gjort en formidabel innsats. Seks måneders byggetid er raskt, spesielt med tanke på valg av bærekraftige byggematerialer og utfordringer knyttet til både pandemi og dårlig vær, sier prosjektleder hos LAB, Knut Helge Iversen.
Han legger til at det har vært en lav terskel for å sette folk i karantene under byggingen.
– På det meste var mellom 20 og 25 prosent av arbeiderne borte fra byggeplassen på grunn av pandemien og annen sykdom. I tillegg er alt av betong plasstøpt med lavkarbon miljøbetong, som krever ekstra lang herdetid. Samlet har dette stilt store krav til planlegging av prosjektet. Til tross for utfordringer har vi likevel klart å opprettholde en veldig god fremdrift, noe vi er svært godt fornøyde med, sier Iversen.
Entra har gjort flere bærekraftgrep under byggingen av Nygaarden. Blant annet har det vært lagt opp til færre innvendige søyler.
– Ved å få bort en betydelig andel av innvendige søyler, øker vi den innvendige fleksibiliteten til bygget. Det betyr at vi langt enklere kan tilpasse bygget dersom leietakernes behov skulle endre seg i fremtiden, sier Hjelmervik.
Et annet grep er at kranen på byggeplassen forsynes av strøm via en batteribank fra BKK.
– Batteribanken forsyner kranen med ren, fossilfri, energi. Stadig flere byggeplasser vil få slike batteriløsninger fremover, og Entra er tidlig ute, sier Iversen.
Når kontorbygget er ferdig skal bergenske Søtt + Salt stå for driften av husrestauranten, samt et bakeriutsalg på gateplan som vil være åpent for alle. Under ferdig støp-markeringen var det derfor de som stod for bespisningen.
– I Nygaarden kommer én av Bergens desidert beste personalrestauranter. Vi vil tilby brukerne av bygget sunn, variert og smaksrik mat. Bakeriutsalget, som er vårt første i Bergen sentrum, vil være åpent for alle, og vi tror og håper at det blir et supert tilskudd til hele Nygård-området, sier konseptleder i Søtt + Salt, Frode Alræk.