MENER ASKJER TAR FEIL: Hanna E. Marcussen, byråd for byutvikling mener Thor Olaf Askjer, administrerende direktør i Norsk Eiendom, tar feil i sine uttalelser om momskompensasjon i utbyggingsavtaler.Foto: CF-Wesenberg/kolonihaven

Marcussen slår tilbake

– Norsk Eiendoms fremstilling av saken om momskompensasjon og utbyggingsavtaler på Estate Nyheter er ikke riktig.

Publisert

 

– Det har ikke vært praksis at Oslo kommune har kompensert utbygger for moms i utbyggingsavtalene. Dette er en avgift som har gått til staten, men med den nye avtalebestemmelsen får kommunen mulighet for å søke om å få momsen tilbakebetalt, sier Hanna E. Marcussen (MDG), byråd for byutvikling.

Les også: – Marcussen mangler kunnskap

– Kommunen har en lovfestet rettighet til å kunne søke om momskompensasjon når vi overtar tiltak gjennomført av private aktører etter utbyggingsavtaler. Private utbyggere har ikke denne rettigheten. Bystyrevedtaket fra 2014 åpner for at kommunen kan gi kompensasjon til utbyggere når de leverer noe utover det reguleringsbestemmelsene krever. Rammene for hvordan dette skal gjøres er noe vi arbeider med nå, fortsetter Marcussen.

Les også: Utbyggingsavtaler og momskompensasjon

Marcussen svarerI Norsk Eiendoms fremstilling mener Marcussen at Askjer blander sammen to forhold.

– Det ene er at alle kommuner kan søke om momskompensasjon ved ferdigstillelse av egne prosjekter. Dette gjør Oslo kommune allerede. Det andre er at kommunen også kan gjøre det når de overtar tiltak gjennomført av private utbyggere etter utbyggingsavtaler. En privat utbygger kan imidlertid ikke søke om å få merverdiavgift kompensert fra staten, forklarer hun.

– For de egne prosjektene er det slik at vi, i likhet med andre kommuner, krever løpende merverdiavgiftskompensasjon. Dette er i henhold til loven om kompensasjon av merverdiavgift for kommuner og fylkeskommuner, fortsetter byråden.

Les også: Estate-artikkel skaper ståhei i Oslo bystyre

Ikke vanlig praksisNår det gjelder prosjekter som kommunen overtar fra private utbyggere etter utbyggingsavtaler, anerkjenner Marcussen at det ikke har vært vanlig praksis i Oslo kommune å søke om kompensasjon, men dette er nå lagt inn som en mulighet i utbyggingsavtalene.

– Til sist har vi de prosjektene der en privat utbygger leverer kvaliteter eller tiltak utover det reguleringsbestemmelsene krever. Her er det mulig for kommunen å inngå merverdiavgiftsavtaler med utbygger, der utbygger får noe kompensasjon. Det er dette bystyrevedtaket fra 12.11.2014 og byrådssak 179/14 handler om. Rammene for hvordan dette skal gjennomføres er ikke avklart enda, men er noe vi arbeider med nå, avslutter Marcussen.

Les også: Langvarige utbyggingsavtaler kan være risikofylte

Les også: Timing av rekkefølgekrav

Powered by Labrador CMS