SATSER STORT: OBOS er tungt involvert i utbyggingen av Hovinbyen og satser stort blant annet på Ulven. (Foto: OBOS)

Her kommer boligveksten i Oslo

Hovinbyen skal ta unna mye av den sterke befolkningsveksten som er ventet i Oslo frem mot 2030. Plan- og bygningsetaten mener det kan være et potensial for 30.000-40.000 nye boliger og 2,5 millioner kvadratmeter næringsareal i området.

Publisert

Hovinbyen er på størrelse med Oslo sentrum innenfor ring 2 og strekker seg fra Bjerke i nord til Bryn i sør, fra Løren i vest til Breivoll i øst. Området dekker deler av bydelene Gamle Oslo, Grünerløkka, Alna og Bjerke.

Dette er hovedstadens desidert største utviklingsområde og kan gi plass til 60.000-80.000 innbyggere og 50.000-100.000 nye arbeidsplasser.

Les også: – Eiendomsskatten i Oslo kommer til å ramme skjevt

Attraktivt byområdeI februar la plan- og bygningsetaten frem en strategisk plan for Hovinbyen som skal gi rammer for den fysiske og miljømessige utvikling de neste tiårene. Planen viser hvordan Hovinbyen kan omdannes fra et område preget av store lager- og industriarealer, til å bli et attraktivt byområde med mange nye boliger og arbeidsplasser.

Etaten ønsker at Hovinbyen skal bli et klimasmart byområde med lave CO2-utslipp.

– De færreste vil trenge egen bil i området. I stedet skal gange, sykkel og kollektiv være de enkleste og mest attraktive måtene å ferdes på i Hovinbyen, uttalte Ellen S . de Vibe, etatsdirektør for plan- og bygningsetaten, da planen ble lagt frem.

Les også: – Groruddalen har det største utviklingspotensialet

Begeistret– Vi er veldig begeistret for at kommunen har definert Hovinbyen og at Økern får en sentrumsfunksjon i området, sier prosjektdirektør Thomas Holth i Steen & Strøm Norge AS.

Sammen med Storebrand skal selskapet bygge totalt 163.000 kvadratmeter med ett av Oslos største kjøpesentre, hotell, kontor, boliger, badeland, kino og kultur på Økern.

I areal er dette større enn utbyggingen av hele Tjuvholmen.

Investerer 6 milliarderIfølge Holth blir rammesøknad sendt i år, og håpet er at spaden kan stikkes i jorda ved årsskiftet 2017/2018. Handelsarealene i høyblokken kan være ferdigstilt i 2021-2022, mens hele prosjektet kan være ferdigstilt etter ytterligere 2-3 år.

Prosjektet har en investeringsramme på 6 milliarder kroner.

Les også: Starter bygging av ny bydel

Les også: Småhusplanen stadfestes av departementet

Et konstruert område– Det er spennende å være en del av Hovinbyen. Jeg tror dette kommer til å prege byen og sette den nordøstre delen av byen på kartet, sier Holth.

– Er det mulig å etablere Hovinbyen som et begrep og å skape en identitet for området?

– Per i dag er Hovinbyen et konstruert geografisk område. Man må nesten jobbe i eiendomsbransjen for å vite hva det er for noe. Det er et krevende grep å skape identitet for Hovinbyen, men jeg tror det er mulig, svarer han.

Profesjonelle aktørerHolth mener at de nye prosjektene i Hovinbyen er avhengige av profesjonelle aktører med finansielle muskler.

– Vi har etter hvert mange spennende naboer rundt oss. Höegh Eiendom, som bygger ut Hasle Linje, har både kompetanse og finansielle muskler. Og det er klart at OBOS, som har kjøpt seg opp på Ulven, har den kraften som er nødvendig for å drive dette fremover sier han.

Les også: – Groruddalen blir det neste store

Kjøpte på UlvenOBOS er allerede tungt involvert i utbyggingen av Hovinbyen. Boligbyggelaget har flere prosjekter på Ensjø og Løren. I januar i år inngikk også OBOS en avtale med Storebrand Livsforsikring og Fabritius Gruppen om kjøp av Ulven AS, som eier et tomteområde på Ulven på ca. 232 mål og 214.000 kvadratmeter eksisterende bygningsmasse.

Med dagens tomtebank ser OBOS et potensial til å bygge 2.500-3.000 boliger på Ulven. Hvis alt går etter planen, kan de første leilighetene stå innflyttingsklare i 2019. Men hele Ulven-utbyggingen vil først være ferdig om 20-25 år.

Bynært områdeJon-Erik Lunøe, daglig leder i OBOS Prosjekt, synes plan- og bygningsetaten med Strategisk Plan for Hovinbyen har lagt frem en god plan.

– Det er en god tanke å transformere området slik at det blir mer bolig og mindre næring og logistikk. Hovinbyen er et veldig bynært område, det ligger bare 3-4 kilometer unna sentrum, og da er det naturlig at det bygges mange boliger der, mener han.

Vil kjøpe merLunøe sier at OBOS vil se etter enda flere tomter i dette området.

– Det er naturlig at vi fornyer porteføljen etter hvert som vi ferdigstiller boliger på Ensjø, Løren og Ulven. Hovinbyen er et stort område med mange nye boliger, og det skal vi være en del av. Dessuten er jo dette OBOS-land, påpeker han.

Ifølge Lunøe er Ulven er fantastisk spennende område med alle utfordringer man kan tenke seg med transformasjon og litt til.

Les også: Ulven-planer på 240.000 m2

Det offentlige må bidra– Men det hadde vi med Kværnerbyen også, og det er blitt svært vellykket. Vi skulle gjerne hatt litt drahjelp av Økern, siden vi skal selge en boligdrøm om Ulven. Det er bare noen hundre meter å gå til Økern, med alle de tilbudene som kommer der, og da hadde det vært en fordel at denne utbyggingen kom i gang tidligere, sier han.

Lunøe mener også at det offentlige må bidra og å gjøre det de skal for at transformasjonen av Hovinbyen skal bli vellykket.

Les også: – Dette blir hovedstaden i Groruddalen

Lokal identitet– De som flytter til Hovinbyen, må vite når det kommer barnehager, skoler, kollektivtilbud og annen infrastruktur, sier han.

Lunøe har imidlertid ikke tro på å benytte begrepet Hovinbyen mot boligkjøpere.

– Jeg skjønner at dette begrepet blir brukt i planmessig sammenheng, men jeg tror identiteten mot boligkjøpere vil bli bygget rundt de mindre områdene som Hasle, Ensjø, Ulven, Økern, Risløkka, Vollebekk, Løren, osv.

 

Powered by Labrador CMS