Krangler om bevaring

Byantikvaren vil blokkere Enata Eiendoms ombyggingsplaner for Kolstadgata 1 på Tøyen.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Kolstadgata 1 (se foto) var en av Norwegian Propertys store problemeiendommer. Eiendommen hørte ikke hjemme i porteføljen, den stod tom, men ble til slutt i september 2011 solgt for lave 32 millioner kroner til Enata Eiendom. Det tilsvarte vel 5800 kroner kvadratmeteren for den snaue 5500 kvadratmeterstore kontoreiendommen ved Tøyensenteret.

NEnyheter skrev i august 2012 at Enata Eiendom vurderer å gjøre om Kolstadgata 1 til hotell. Planområdet er nå regulert til kontor med barneinstitusjon i 1. etasje, men vurderes som uegnet til barnehage. Eiendommen står også på Byantikvarens Gule Liste, som gir begrensninger på fasadeomgjøringer.

RehabiliteringEnata Eiendom ønsker både å rehabilitere eksteriør og interiør og å tilrettelegge bygningens første etasje for utadrettet næringsvirksomhet. De får imidlertid ikke lov til å etablere en forretning på mer enn 200 kvadratmeter, og det tillates ikke etablert en dagligvareforretning.

Plan- og bygningsetaten har likevel anbefalt planforslaget, men nå ønsker Byantikvaren å legge sterke føringer for en omregulering.

- Byantikvaren har åpnet for mindre endringer i fasaden, blant annet å åpne deler av 1. etasje for forretningsvirksomhet. Etter vår vurdering krever ikke de foreslåtte funksjonene en totalforandring av fasadene slik det er foreslått, sier antikvar Marte Muan Sæther hos Byantikvaren til OsloBy.

Redusert verdi– Enhver verning av Kolstadgata 1 vil gi en redusert verdi på bygget og vil begrense mulighetene or en fornuftig oppgradering. Tøyen trenger et generelt løft, og det er derfor viktig at myndighetene ikke legger unødvendige begrensninger på hvilke formål byggene kan brukes til. Det Tøyen trenger nå, er mer drahjelp fra myndighetene, sier styreformann Jon Storli i Enata Eiendom til OsloBy.

Saken skal til politisk behandling før sommeren. Plan- og bygningsetaten er altså i utgangspunktet enig med Enata Eiendom. Etaten stiller likevel visse betingelser, som at en fasadeutforming tar opp i seg og viderefører Tøyensenterets særegne arkitektoniske uttrykk.

Powered by Labrador CMS