Mangel på store kontorlokaler

Aktører i Bergen med arealbehov over 1000 kvadratmeter vil slite med alternativer hvis horisonten er under ett år.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Det skriver Kyte Næringsmegling i en stor markedspresentasjon fra tidligere i vår. Bergens-megleren kjenner ikke til mange aktører i markedet som aktivt er på søk etter større lokaler, og da defineres ”større lokaler” som lokaler over 1000 kvadratmeter. En av årsakene kan være at leietakerne får gode vilkår ved reforhandlinger og derfor blir værende. Men:

”Vi velger å skylde en god del på en fremdeles iboende skepsis og usikkerhet om fremtiden”, konkluderer Kyte med.

De kjenner også bare til få bygg som er under oppføring hvor det tilbys nevneverdige ledige arealer. Det er derfor ikke mange arealer av høy eller god kvalitet som er ledige i Bergen sentrum eller randsonen av sentrum.

Brenner ikke inneFremleiemarkedet for kontorlokaler i Bergen har økt i volum, men ikke i den graden man kunne forvente. Kyte skriver at ette er en indikator på at bedriftene har det noe mer ”as usual”, og at det ikke er mange som brenner inne med alt for store arealer.

På et seminar i 2009 spådde Kyte Næringsmegling at leieprisene forventes å synke med ca 10 prosent i løpet av 2009. Fasiten ble om lag 5 prosent. Det seneste halvåret har det ifølge Kyte vært en laber etterspørsel etter kontorlokaler selv etter at tidene har bedret seg noe.

Gjennomsnittlige leiepriser for sentrale, gode Bergens-lokaler nådde toppen på 1500 kroner i 2009, men har ligget flatt i 2010. Dyrest er det naturlig nok i sentrum, der gode lokaler oppnår 2000 kroner kvadratmeteren, etterfulgt av randsonen i sør, der prisnivået anslås til 1900 kroner. 

Topp: 2050 kronerKyte Næringsmegling har i presentasjonen ramset opp en rekke leiepriseksempler. Den høyeste omsatte kontrakten her er på 2050 kroner kvadratmeteren for 1113 kvadratmeter i Starvhusgaten 2B, ikke langt fra Byparken og rett ved sentrale Olav Kyrres gate. Norsk Fondsrådgivning og Advokatfirmaet Kluge er to av leietakerne i bygningen.

 I Sundtsgate 29, på Vestsiden av Vågen, er det leid ut 8020 kvadratmeter for 1995 kroner. Her holder blant andre NAV og Nemi Forsikring til. I Solheimsviken Næringspark (bildet, tidligere Bergens Mekaniske Verksteder – GC Rieber Eiendom) ligger nivået fra 1590-1930 kroner kvadratmeteren, ellers er prisnivåene typisk på 1300-1700 kroner.

6,1 prosent ledighetDe samlede volumene av kontorarealer i Bergen er beregnet til ca. 1 700 000 kvadratmeter. Ledigheten i Bergen nå i vår anslår Kyte Næringsmegling til å være 6,1 prosent. Arealledigheten i Bergen var i denne konjunktursyklusen på bunn i april 2008 med 5,5 prosent, mens den toppet i april 2005 på 8,5 prosent.

Fremover venter Kyte at etterspørselen av lokaler i segmentet ”høy standard” holder seg i pris, og man kan kanskje også se en prisøkning i dette segment i sentrale strøk. Dette gjelder også pressområder som eksempelvis Solheimsviken/Marineholmen, som næringsmegleren mener kan få et generelt løft i prisene. Kyte Næringsmegling tror ellers på en stabil kurve eller en svak reduksjon i prisene i øvrige segmenter.

Foto: GC Rieber Eiendom

Powered by Labrador CMS