Annonsørinnhold

Mathias Fon Heierstad ser på kostnadsveksten i statlige byggeprosjekter i sin masteroppgave.

Kostnadsutvikling over stokk og stein i statlige byggeprosjekter

I en ny masteroppgave fra NTNU ser Mathias Fon Heierstad og Snorre Ervik Fossheim på problemet med kostnadsvekst i tidligfase på statlige byggeprosjekter. Mathias er allerede godt i gang som prosjektleder i Probea, som har stor nytte av tankegodset fra nye kloke hoder.

- I masteroppgaven ser vi på årsaker til kostnadsveksten, samtidig som vi diskuterer hvordan situasjonen i statlige byggeprosjekter er i dag. Vi ser også på om innførte tiltak synes å ha hatt effekt. Dette er jo veldig relevant når jeg nå selv er med å lede komplekse byggeprosjekter, enten de er offentlige eller private, sier den ferske prosjektlederen.

Masteroppgaven fra NTNU tar for seg byggeprosjekter under Statsbygg, og baseres på dybdeintervjuer med fagressurser i Statsbygg og med eksterne kvalitetssikrere. Heierstad og Fossheim finner at kostnadsøkningen skyldes en kombinasjon av to årsaker: 1) for svake estimater i konseptfase, og 2) manglende styring i forprosjektfase. Spesielt styringsgrunnlaget i overgangen fra konseptfase til forprosjekt er problematisk.

For Probea, som har prosjektledelsen på en rekke komplekse byggeprosjekter, er ny kunnskap rundt kostnadskontroll i byggeprosjekter svært verdifull. Veien fra NTNU til Probea, fra teori til praksis, var da også kort for Mathias.

- Kunnskap er ferskvare. Det handler om faglig nysgjerrighet og konstant jakte ny kunnskap. Derfor er det så flott å få fagsterke yngre krefter til å bidra i prosjektlederteamet. Det gjør oss bedre, det gjør prosjektene bedre, sier Steinar W. Jarlsbo, daglig leder i Probea.

Mathias er allerede godt i gang i Probea, her med Frode Gresseth, leder for markedssegmentet Handel og industri.

Probea har et sterkt fokus på kompetanseutvikling internt, og har utviklet et eget opplegg der alle ansatte lærer av andre og hverandre. En sentral del av dette er nettopp en ordning der seniorer og juniorer jobber i tospann.

- Det er lett å tenke at det er senioren som lærer bort til junioren. Men det er en feilslutning. Prosjektledelse med både erfarne ringrever og skarpe talenter i teamet er gull verdt. De yngre bidrar med nytenkning. Det er Mathias et godt eksempel på, sier en fornøyd daglig leder.

Mathias selv har ambisjonen klar.

- Det må jo være å bidra til å lede komplekse byggeprosjekter med full kontroll på kostnadene, smiler prosjektlederen som har fått en pangstart på den karrieren.

 

Dette er Probea

Probea har vi spesialisert oss på å utvikle og lede komplekse byggeprosjekter – med et vidt spekter av oppdrag innen kontor- og næringsbygg, boliger, hoteller, skoler, omsorgsboliger, helsebygg og andre formålsbygg. Vi er et engasjert fellesskap av fagsterke prosjektledere som utfyller og utfordrer hverandre.

Har dere et eiendomsprosjekt på gang? Har du lyst til å bli prosjektleder hos oss?

Ta kontakt med daglig leder Steinar W. A. Jarlsbo på steinar.jarlsbo@probea.no

 

Sjekk Probea her

 

 

Powered by Labrador CMS