Tech:

FØRST: Bjarni Arnason og Mikkel Haavaldsen er verdens første Spacemaker-sertifiserte arkitekter.
FØRST: Bjarni Arnason og Mikkel Haavaldsen er verdens første Spacemaker-sertifiserte arkitekter.

Er først ute – i hele verden

Det anerkjente arkitektselskapet har tatt i bruk kunstig intelligens.

Publisert

– Et kraftig verktøy som gir nye måter å samarbeide med utviklere på, sier Mikkel Haavaldsen i Hille Melbye arkitekter som er verdens første Spacemaker-sertifiserte arkitekt.

Det norskutviklede dataverktøyet Spacemaker bruker kunstig intelligens til å vurdere ulike alternativer for hvordan bygge ut tomter, og flere store utbyggere i Norge bruker verktøyet allerede.

LES OGSÅ: Fra femtedivisjon til Eliteserien

– Et ekstremtilfelle var da vi i et tretimersmøte med en utvikler ble enige om et nytt konsept for en utfordrende tomt. Dette har nok blitt gjort før, men nå har man umiddelbart relativt god kontroll på sentrale faktorer som avgjør om et konsept er levedyktig eller ikke. Det er en stor fordel med løpende oppdateringer av disse tidlig i prosessen, påpeker Haavaldsen i en pressemelding.

Han mener dette er et godt eksempel på hvordan arkitekter kommer til å jobbe annerledes med utviklere. For ham ble det nødvendig å lære seg verktøyet siden flere og flere eiendomsutviklere både etterspør og ønsker å bruke det. At Hille Melbye er først ute som sertifiserte brukere, er ikke tilfeldig skal vi tro Simon Irgens hos Spacemaker.

LES OGSÅ: Orker ikke å krangle mer

– De har vært villige til å eksperimentere. Man må gå litt ut av business as usual når man skal lære seg potensialet med verktøyet. Jeg er selv arkitekt og ser at det forandrer hvordan arkitekter jobber i tidlig utviklingsfase, poengterer han.

LES OGSÅ: Fredensborg kutter kraftig

– Dette er et nytt arbeidsredskap som kan revolusjonere måten vi utvikler eiendommer på. Arkitekter må, for å få fullt utbytte av teknologien, legge bort skepsis og misforståelser knyttet til kunstig intelligens. Det er en myte at dette handler om datamaskiner som skal lage byer for oss, sier Haavaldsen.

Powered by Labrador CMS