Utvikling:

Entra fikk ja til påbygg og rehabilitering i Oslo sentrum
Bygget på St. Olavs plass 5 ble oppført for Oslo Helseråd i 1969. Nå skal det moderniseres for nye leietakere.
I juni skrev Estate Nyheter at Mad Arkitekter hadde søkt om rammetillatelse for oppføring av påbygg samt ombygging og rehabilitering av kontorbygget med adresse St. Olavs plass 5. Bygget er tegnet av Erling Viksjø, og ble oppført for Oslo Helseråd i 1969.

Bakgrunnen for henvendelsen til Plan-og bygningsetaten (PBE) var at Entra ønsker å modernisere bygget for nye leietakere innenfor kontor og/eller undervisning. Dette inkluderer å erstatte teknisk hovedetasje på tak med en ny inntrukken kontoretasje.
Øverste tekniske plan er også planlagt revet, men reetablert med samme funksjon og ca. samme form og avtrykk som i dag.
– Videre skal alle øvrige etasjer rehabiliteres og oppgraderes, skrev Mad arkitekter i den arkitektfaglige redegjørelsen.
Nå har Plan- og bygningsetaten godkjent søknaden.
– Vi anser det som positivt at det gjøres tiltak for å oppgradere bygningens standard, samtidig som fasaden rehabiliteres og bygningen åpnes opp mot byrommet. Vi mener overordnet at dere oppnår mye med grepene dere har redegjort for, og at dere i hovedsak håndterer bygningen på en skånsom måte, uttaler etaten i forbindelse med rammetillatelsen.
Eiendommen ligger innenfor et definert utviklingsområde i kommuneplanen, som legger til rette for utviklingen i høyden, dersom eksisterende strukturer tas hensyn til. PBE mener at påbygget er tilpasset områdets dominerende høyder, i tråd med høydebestemmelsen i kommuneplanen.
– Oppføring av et påbygg på denne bygningen er derimot ikke ukontroversielt sett opp mot bygningens høye arkitektoniske verdier og enhetlige uttrykk. Vi finner likevel grunn til å godkjenne påbygget, og legger vekt på at bygningen opprinnelig hadde inntrukne tekniske etasjer på toppen, og at det nye påbygget dermed viderefører en etablert tradisjon, uttaler PBE.
– Selv om tiltaket går noe ut over det eksisterende påbyggets utstrekning, har dere vist i de innsendte illustrasjonene at nær- og fjernvirkningen ikke blir for stor. Påbygget vil også rydde opp i dagens noe uryddige takflate, og tilføre nye visuelle- og brukskvaliteter.
Bygget står tomt etter at Juridisk fakultet flyttet ut i fjor.