STINN BRAKKE: Over 250 eiendomsaktører og teknologi-interesserte tok denne uken turen til Høymagasinet i Oslo for å oppleve kjente proptech-aktører.
STINN BRAKKE: Over 250 eiendomsaktører og teknologi-interesserte tok denne uken turen til Høymagasinet i Oslo for å oppleve kjente proptech-aktører.

– Alle snakker om «flyskam», men dere står jo for 40 prosent av verdens CO2-utslipp

Proptech Norways tredje arrangement løp av stabelen i går foran et fullsatt Høymagasin. Over 250 eiendomsaktører og teknologi-interesserte var til stede.

Publisert Sist oppdatert

En av de var den anerkjente Oxford-professoren Andrew Baum, forfatter av proptech-bibelen «Proptech 3.0», den mest nedlastede rapporten fra Oxford noensinne, som ga noen smakebiter på neste oppdatering av denne.

– Vi har vært gjennom proptech 1.0 og 2.0, det er spennende å se hva som kommer i runde 3.0. Mange drivere er med på dra proptech-utviklingen videre, herunder alle appene og web-tjenestene man har, autonome kjøretøy, AI, maskinlæring, VR med videre. Samlet gir alle disse teknologiske nyvinningene innen ulike sektorer grobunn for mye av utviklingen innen Proptech.

LES OGSÅ: Dimension 10 til topps i global PropTech-kåring

VC-stjerne Morten Lund, som tjente milliarder på å være første investor i Skype, som deretter tapte alt i finanskrisen og nå er milliardær på nytt etter selskaper som Airhelp (saksøker flyselskapene og er Europas største advokatfirma), Tradeshift (fintech) og Zecco (gratis aksjehandel) og nå i gang med start-ups innen eiendom.

Lund snakket for første gang på scene i Norge og kom kun fordi det hørtes ut som en «kul opplevelse».

– Jeg ser etter bransjer som er helt f***ed up og jeg så plutselig på eiendom. Alle snakker om «flyskam», men dere j***ler står jo for 40 prosent av alle verdens C02-utslipp via konstruksjonsindustrien. Flybransjen er bare to prosent, sa han.

Lund forklarte hvordan de i samarbeid med BIG og Momo bygger øko co-living til en byggekost på 1/10 av prisen ellers i Danmark.

– Jeg tror på Moores lov – som alle som faktisk har en hjerne også bør tro på. Telefonen i lommen din hadde kostet 20 millioner dollar for 10 år siden, men man bygger hvert år dobbelt så gode prosessorer til halve prisen. Men hva da med eiendom? Nei – kostnadene her er de samme som de var for 20 år siden. Det er noe som ikke stemmer og sammen med 200 av verdens smarteste og mest innovative mennesker, som har lovet å bruke 10 prosent av sin fritid på prosjektet, så skal vi finne løsninger som kan endre bransjen totalt.

Lund fortsatte å fortelle om fremtidens megatrender og hvordan han investerte ut fra dette. Dette innlegget ble fremholdt som et høydepunkt av flere tilstede.

Christine McDannel hadde også tatt turen fra L. A. for å opplyse den norske bransjen om co-living.

– Det handler ikke om å bo med andre folk hele livet, men at man gjør det i faser. Markedet i dag er det ingen som eier. Innen 1-3 år er dette like stort som co-working.

– Det morsomme er også at co-living i dag behandles som co-working for 3-4 år siden. Folk sier det ikke kan vokse, men vi får se om det stemmer.Co-living var også det heteste temaet på årets Expo Real.

LES OGSÅ: Vil etablere co-living som begrep

Den svenske eiendomseksperten Christoffer Børjesson, CDO fra Fastighetsagärna, holder en svært høy stjerne i proptech-miljøer. Han fortalte om hvordan svenske eiendomsselskaper har gått sammen og investert i svensk proptech gjennom egne investeringsselskaper.

– Det handler om å samarbeide om løsninger og konkurrere på eiendommer. Vi inviterer alle som ønsker til å ta kontakt med vår svenske organisasjon for å åpne for samarbeid.

Tidligere sjef for innovasjon for ISS, nederlandske Hermann Knevel, snakket også om hvorfor start-up og corporate forhold feiler. Han fremhevet særlig at mangel på kulturforståelse mellom selskapene setter forholdet på spill.

Susanne Gløersen (Sustainable Insight) snakket om grønne investeringer i eiendom, før hun møtte sjefanalytiker Thina Saltvet (Nordea) & Heidi Austlied (IKT-Norge) i paneldebatt. Panelet fremhevet at mange ønsker grønne investeringer og at teknologi er en viktig del av dette.

– Nye løsninger innen teknologi i eiendom er med på å gjøre dem nettopp bærekraftige, sa Heidi Austlied fra IKT Norge.

Nederlandske bGrid og deres founder Wouter Kok står bak noen av verdens smarteste bygninger og kommer ut av utviklergiganten Deerns. bGrid bygger Microsofts nye hovedkontor som et smartbygg, lager teknologien til Edge Technologies og teknologisk oppgradering av Schiphol Airport.

– Vi har sett enhver tullete pitch og løsning. Men når selskaper som Microsoft eller Coca Cola ønsker nye smartbygg må vi være «mellommannen» og skjerme dem for alt dette. Vi bygger det som faktisk fungerer for de store aktørene.

– Vi inviterer enhver norsk gårdeier som skal bygge «smartbygg» til å ta en prat med oss først. Vi har sett alt og vært gjennom hele prosessen, også med vår partner Egde Technologies som tidligere var en tradisjonell gårdeier. Vi tror en sånn kaffe kan spare dere for mye tid.

LES OGSÅ: Proptech ved kjøp og salg av næringseiendom

De internasjonale start-up-stjernene OMRT (Nederland) og H3Zoom (Singapore) presenterte sine revolusjonerende ideer.

Joe Mills fortalte også om hvordan de har bygget en digital tvilling av Ålesund og ga en unik innsikt i smartby-begrepet.

– Det handler om å skape flyt i bybildet og det gjør vi nå med Ålesund kommune og FNs smartby-program.

– Vi får komme til Oslo og bygge digitale tvillinger her også.Norske Smart Plants, som nylig kom på en sterk andreplass i Expo Reals Proptech kåring, var eneste norske selskap som presenterte på scenen.

Kvelden ble avsluttet med Hongqi Guo fra Kina, som fortalte om utviklingen etter hans samtaler med Kari Aina Eik fra FN på det siste proptech-eventet, og hvordan han med dette har gitt FN et unik innpass i Kina ved å la FN «sertifisere» byene som bygges gjennom FNs smart and sustainable city program.

Arrangementet ble rundet av med pitching fra de norske proptech-stjernene Airthings, Catenda, Unloc, Unite Living. De norske proptech-selskapene Imerso, Wec360, Catenda, Smart Plants, Unloc, Unite Living, Spacemaker, Dimension 10, Cisco, 3D estate, Airthings, Styretavla, Disruptive tech, Build safe og Bygr hadde også show case på eventet.

– Et fantastisk event å få holde på med. Alt er 100 prosent bygget på dugnad. Det er også viktig for meg at når vi først putter ned så mye fritid i et prosjekt, så skal vi kun ha «nytt» innhold med aktører som ikke har vært på scenen før i Norge, sier en stolt Henrik Taubøll fra Proptech Norway.

Sindre Østgård fra Proptech Norway var også fornøyd.

– Utrolig at så mange internasjonale superstjerner kommer til Norge. Det er morsomt å se at folk går ut herfra med nye perspektiver, sier Østgård.

Anders Mjåset er også blant de som står bak initiativet.

– Vi gleder oss allerede til neste gang, avslutter Mjåset.