Planene på Hamar er massive og samlet er det snakk om 250.000 kvadratmeter og investeringer på fem milliarder kroner. (TEGNING: Lund + Slåtto Arkitekter)
Planene på Hamar er massive og samlet er det snakk om 250.000 kvadratmeter og investeringer på fem milliarder kroner. (TEGNING: Lund + Slåtto Arkitekter)

Vil investere fem milliarder i helt ny bydel

Smedvig Eiendom vil sammen med Hamjern Eiendom utvikle en helt ny bydel i Hamar. Samlede investeringer kan komme på rundt fem milliarder kroner.

Publisert

Prosjektet er et av Norges største byutviklingsprosjekter. Den nye bydelen Espern som planlegges i Hamar er på cirka 160 mål, der cirka halvdelen eies av Hamjern Eiendom og Espern Eiendom AS (100 prosent eid av Smedvig Eiendom). Det er denne halvdelen som nå skal utvikles og som i gjeldende områdeplan kan utbygges med bolig- og næringsbygg på om lag 250.000 kvadratmeter – en investering i størrelsesorden fem milliarder kroner. Det skriver Smedvig Eiendom og Lund + Slåtto Arkitektkontor i en pressemelding.

Nylig ble det arrangert en arkitektkonkurranse, hvor vinneren ble Lund+Slaatto Arkitekter.

– Det er hyggelig å være på Hamar igjen med dette unike prosjektet. Espern har en spektakulær beliggenhet omringet av Mjøsa og med gåavstand til sentrum. Vi har i forslaget søkt å skape en urban tetthet, samtidig som de fredede byggene, industrihistorien og kontakten med Mjøsa er ryggraden i prosjektet”, sier arkitekt og partner Pål Biørnstad i en pressemelding.

Daglig leder i Espern Eiendom, Anne Marie Aalstad Laakso, synes det er et privilegium å avsløre at Hamar får et internasjonalt kjent arkitektkontor til å jobbe med utviklingen av denne nye bydelen.

– Bydelen vil få urbane kvaliteter, spennende jernbanehistorie, og en unik tilknytning til Mjøsa og Åkersvika naturreservat – Norges første Ramsar-område – med et spennende og unikt fugleliv, sier Aalstad Laakso.

Prosjektet er et forprosjekt til reguleringen av området. I det videre forløpet skal prosjektet videreutvikles og detaljeres i samspill med Hamar kommune, Bane NOR som nabo og jernbanemyndighet, Fylkesmann i Hedmark som myndighet for Ramsar-området, Hedmark fylkeskommune og Riksantikvaren, samt Statens vegvesen.