REHABILITERT: MAX-bygget er kledd med både solcellepaneler og stående, perforerte aluminiumslameller, som tar unna det aller meste av solinnslipp. Foto: Norconsult
REHABILITERT: MAX-bygget er kledd med både solcellepaneler og stående, perforerte aluminiumslameller, som tar unna det aller meste av solinnslipp. Foto: Norconsult

Rehabiliterte og vant BREEAM Outstanding

Kun fire andre bygg i Norge har nådd samme nivå.

Publisert Sist oppdatert

Norconsult har bidratt med prosjektering av tilnærmet alle fag og oppnådd høyest mulig klassifisering med designsertifikatet BREEAM Outstanding for MAX-bygget i Trondheim, ifølge en pressemelding.

– Dette viser at rehabiliteringsprosjekter kan oppnå høyere kvalitetskrav enn nybyggprosjekt, samtidig som det bidrar til bedre bærekraftsytelser, sier Daan Boonstra, BREEAM accredited professional og rådgiver bygningsfysikk og miljø i Norconsult.

LES OGSÅ: Sparer enorme summer med gjenbruk

KLP eiendom hadde valget mellom å rive eller rehabilitere Tempe-bygget, men bestemte seg for en bærekraftig totalrehabilitering. Norconsult deltok i tilbudskonkurransen sammen med Veidekke, og i den påfølgende samspillfasen økte de ambisjonene fra BREEAM Very Good, som lå i kontrakten, til BREEAM Excellent med noen små enkle grep.

– Vi startet prosjektet med veldig høye ambisjoner. Både at bygget skulle oppleves som nytt for brukerne og at vi ønsket at det skulle utfordre miljø- og bærekraftambisjonene som allerede lå som føringer. Da vi startet prosjektet var vi enige om en BREEAM-oppnåelse på nivå Excellent, sier prosjektleder Line Gjerde Syltern for KLP Eiendom Trondheim.

LES OGSÅ: Starter med produktdesign for ombruk

Men midt i detaljprosjekt kom Norconsult og Veidekke til et punkt hvor de så en mulighet til å gå for aller høyeste klassifisering, og tok dette videre med KLP.

– Vi fikk en utfordring om å gå for BREEAM Outstanding, noe vi gjorde. Når rådgiverne utfordrer oss og ikke omvendt, blir vi veldig positivt overrasket. Vi har fått bistand fra Norconsult, både med BREEAM og også med Enova, som vitner om god miljøkompetanse. Det er noe vi er veldig opptatt av, sier Syltern.

Også prosjekteringsleder Bente Rødahl for Veidekke trekker frem Norconsults energi- og miljørådgiving som sentralt i oppnåelsen av BREEAM Outstanding-sertifiseringen.

– Vi er avhengige av gode rådgivere for å bringe oss selv til å bli bedre. Da vi var i gang fikk vi god rådgiving fra Norconsult om at det ikke var lang vei å gå til Excellent, og de har være aktive rådgivere med å gå til kunden som var veldig fornøyd, påpeker hun.

LES OGSÅ: Kan bli større enn Maxbo – på gjenbruk

Hele sørveggen av bygget har blitt dekket med solcellepanel, i likhet med det meste av taket, som til sammen kan produsere 75.000 kilowatt-timer med strøm. Bygget er det første i Norge til å ta i bruk et avansert vannmålesystem som gjør det mye enklere å oppdage lekkasjer. Systemet vil i tillegg gi KLP langt mer informasjon om hvordan bygget brukes, og gjør det mulig justere vedlikeholdsplanene deretter.

– Enova er imponerte over at eiendomsutvikleren og leietakere ønsker å strekke seg langt for å bygge og arbeide i et av landets fremste energi- og klimariktige bygg. Vi tror løsningene og bygget kan være til stor inspirasjon for andre kontorbygg, sier markedssjef Gunnel Fottland i Enova.