SMART: Digitalisering av bygg kan gi store besparelser.
SMART: Digitalisering av bygg kan gi store besparelser.

Vil digitalisere 300 bygg neste år

Publisert Sist oppdatert

De to selskapene har inngått et proptech-samarbeid som potensielt kan gi en energibesparelse på 40 prosent per år, ifølge en pressemelding.

- Eiendomsteknologi har endelig kommet til et nivå der det ikke bare er et buzzord, men faktisk gir verdi, sier CEO Tommy Hagenes i Energy Control.

- Vi ønsker å gjøre en forskjell på et område med betydelig potensial innen bærekraft. Det er viktig at store aktører som Toma tar samfunnsansvar der det er mulig, påpeker Georg Schanche som er konserndirektør for forretningsutvikling og digitalisering i Tomagruppen.

Energiutslipp fra bygninger står i dag for hele 40 prosent av de globale klimagassutslippene. Dette er tall som Toma og Energy Control enkelt kan reduseres ved hjelp av digitalisering, hevder de to.

- Med bruk av sensorikk kan du i løpet av få timer koble et bygg opp mot en digital plattform som henter ut dataen du trenger for å drive god energiledelse. Ved hjelp av informasjonen, for eksempel temperaturforandringer, fukt og tekniske feil, kan du iverksette målrettede tiltak uten fysisk befaring av bygget. Teknologien kan ved hjelp av kunstig intelligens over tid også lære seg når det er på tide å bytte ut og vedlikeholde byggkomponenter, sier de om det de kaller virtuelle sjekkrunder.

Teknologien kan benyttes i både gamle og nye bygg. Prosjektet er fortsatt i startfasen, men etter en periode med utprøving av systemene på flere bygg, forteller Schanche at målet er å digitalisere over 300 bygg neste år.

- Testene vi har sett til nå gjør oss trygge på at selv et såpass hårete mål bør være oppnåelig, påpeker han.

Ingen som kan spå fremtiden. 2020 har vært et år som har ført til endret bruksmønster omtrent over natten, på en måte ingen hadde kunnet forutse.

- I vår bransje ser vi plutselig kontorbygg som nærmest står tomme, men som fortsatt fyrer som om det huser mange mennesker på daglig basis. Dette er lite gunstig ressursbruk. Det handler om å tilrettelegge for fleksible løsninger som ikke krever mer enn noen tastetrykk for å tilpasse bygget til nye situasjoner, og gi et makroperspektiv på bruksmønstre som oppstår plutselig, poengterer Schanche.

Prosjektet skal ha et solid dokumentasjonsgrunnlag fra testsenteret Proptech Bergen som testet teknologien grundig over lengre tid. Løsningene ble samlet i en verktøykasse som er utviklet med infrastruktur som kunden selv kan bygge videre på, som overvåkning av inneklima.

Powered by Labrador CMS