TRE: Den grønne byggemåten trekker utenlandske aktører til landet.
TRE: Den grønne byggemåten trekker utenlandske aktører til landet.

Tror veldig på tre og Norge

Vi er ikke den eneste nasjonen som kobler treverk og eiendomsutvikling. Vårt marked er dessuten svært tiltrekkende for utenlandske aktører.

Publisert Sist oppdatert

- Norge er et svært viktig marked for oss fordi vi har aktiv grønn tenkning direkte i byggingen. Mange offentlige bygninger, skoler, barnehager og sykehus i Norge ønsker å bygge i massivtre, sier konsernsjef Mārtinš Kenģis i Skonto Prefab.

De er en del av det ledende bygg- og trevarefirmaet i Latvia, Skonto Group.

- Vi har for tiden flere prosjekter i Norden, det er tydelig at bruk av tømmer bare blir mer og mer populært spesielt i bygging av skoler, boliger og idrettshaller. Så langt i Norge har vi solgt 14.500 kvadratmeter massivtre for 125 millioner kroner. Målet vårt er å realisere minst 8.000 kvadratmeter i år, i fjor landet vi på 3.740 kubikkmeter, påpeker han.

Selskapet er for tiden inne i 10 norske eiendomsprosjekter og har allerede realisert 67.

- Massivtre er dagens grønne konstruksjon. Tre er et naturlig og bærekraftig råstoff som vokser raskere enn det som brukes. For oss er disse verdiene viktige, understreker Kenģis.

Et av prosjektene på CVen hans er Lillehammer Taarn fra 2019. Byens første leilighetsbygg i massivtre består av 3.972 kvadratmeter fordelt på åtte etasjer. Det var den lokale investoren Kristoffer Ringerud som sto bak, og han betalte Backe Oppland 70 millioner kroner for å bygge blokka.

Base Property på sin side ser snart slutten på byggingen av Jærveien 33 i Sandnes. Kontorbygget med fire etasjer til 200 millioner kroner blir ca. 6.000 kvadratmeter stort og skal huse 250 arbeidsplasser. Konstruksjonen med blant annet massivtre er levert av Skonto. Backe Rogaland er totalentreprenør både i dette prosjektet og for privatskolen de bygger på Tjensvoll i Stavanger.

- Et av hovedkriteriene for skolen var blant annet miljøbevisste materialvalg og konstruksjoner. Massivtre ble derfor et naturlig valg. Prosjektet består av fem bygninger med til sammen 4.569 kvadratmeter, og det var særskilte utfordringer siden kunden ønsket massivtre både i interiør og konstruksjon, sier Kenģis.

Powered by Labrador CMS