SER BEDRING; Anders Daniel Brekke i BOB mener bygge- eiendomsbransjen har vært håpløst bakpå med å ta i bruk ny teknologi, men nå øker interessen og bruken kraftig. Foto: Carine Bjørvik Andersen
SER BEDRING; Anders Daniel Brekke i BOB mener bygge- eiendomsbransjen har vært håpløst bakpå med å ta i bruk ny teknologi, men nå øker interessen og bruken kraftig. Foto: Carine Bjørvik Andersen

Nå våkner eiendomsbransjen

Eiendomsbransjen har vært blant de tregeste når det gjelder å ta i bruk ny teknologi. Men nå begynner bransjen å våkne.

Publisert Sist oppdatert

Anders Daniel Brekke er Head of Business Development i boligbyggelaget BOB. Han er også sentral i Proptech Innovation, som er en proptech-klynge i Bergen. På Estate kunnskaps konferanse Byggtech 2019 var den tidligere konsulenten fra IT-selskapet Knowit krystallklar på at bygge- og eiendomsbransjen må innovere mer.

– I byggebransjen har man hatt en veldig lineær tilnærming til næringskjeden, men nå går vi i retning av en mer sirkulær næringskjede, sier Brekke.

Han mener boligbyggelagene er håpløst bakpå når det gjelder teknologi, men man reddes av lovgivningen. Hadde det ikke vært for spesielle reguleringer, så ville boligbyggelagene merket konkurransen hardt, mener Brekke.

Les også: Stor interesse for svensk proptech-tjeneste

– Byggebransjen er den nest dårligste bransjen når det gjelder digitalisering. Kun jakt og jordbruk er dårligere. Eiendom ligger midt på treet. Men det har skjedd mye i eiendomsbransjen den seneste tiden. Det har vært en ekstrem vekst i bruk av digitale løsninger, sier Brekke.

Det seneste året har BOB satt digitalisering og ny teknologi på dagsorden, og BOB var også blant stifterne av proptech-klyngen Proptech Innovation. Brekke mener satsingen på klyngen er svært viktig, blant annet for at man må få med så mange aktører som mulig på digitaliseringen.

Les også: AF Eiendom inn i proptech-selskap

– Vi har gått fra 14 til over 63 medlemmer og partnere på ett år, og er kanskje Norges raskest voksende næringsklynge. Vi skal finne og velge smarte og bærekraftige løsninger som er bedre enn det vi gjorde i går. Målet er å redusere miljøpåvirkning, øke effektiviteten og styrke brukeropplevelsen, sier Brekke.

Også daglig leder i Inventas, Ove Pryde Pettersen, mener eiendoms- og byggebransjen kan hente ut mye med å bruke digitale løsninger.

– Vi ble sjokkert over hvor elementært alt er på en byggeplass, sa Pedersen på Byggtech 2019.

Han trakk frem et enkelt eksempel med henting av containere med avfall. Entreprenører bruker mye tid på å håndtere dette manuelt, blant annet ved å gjentatte ganger sjekke containeren og siden bestille etter at containeren er full. Deretter blir det venting på at det kommer en ny container. Ved å ta i bruk teknologi som skanner containeren løpende, kan en bestilling gjøres automatisk rett før containeren er 100 prosent full, og det spares mye tid.

– Vi har flere prosjekter for bygge- og eiendomsbransjen, sa Inventas-sjefen.

Se også Estate Plays serie Byggtech her:

Episode 1: Tech-selskap skal låse opp kjempemarked

 

Episode 2: DNBs proptech for boligutviklere

 

Episode 3: Kast papirene og del informasjonen

 

Powered by Labrador CMS