BEDRE: De nye boligene bruker mye mindre energi enn de gamle.
BEDRE: De nye boligene bruker mye mindre energi enn de gamle.

Bruker halvparten så mye strøm

De 60 leilighetene var ment å være energibesparende - resultatet ble svært bra.

Publisert Sist oppdatert

I 2019 ferdigstilte Statsbygg 60 blokkleiligheter i Longyearbyen. Totalt 8.000 kvadratmeter fordelt i seks blokker som erstatter blant annet boliger som ble tatt i snøskred i 2015 og 2017.

Boligmodulene som er lagd i Steinkjer og fraktet til Svalbard med båt var ment å være energibesparende, og resultatet viser seg å være svært bra.

LES OGSÅ: Digitaliserer den nye bydelen

- De er bygd etter passivhusstandard. Etter ett år kan vi nå måle resultatet og sammenligne energiforbruket i ny og gammel boligmasse, sier Bente Næverdal i Statsbygg i en pressemelding.

Hun forteller at strømforbruket i de nye boligene er gjennomsnittlig 144 kilowattimer per kvadratmeter per år, mot 300 - 500 i de eldre boligene. De nye boligene har bedre isolasjon, bedre vindtetting og er bygd på pæler til fjell, noe de eldre ikke er. Det gjør dem mer utsatt for setningsskader og de er utette.

LES OGSÅ: Mer og mer digitalt verktøy

Mange av de gamle boligene er mest representative for boligmassen på Svalbard, og er preget av at de ble bygd for midlertidig bruk. De har dessuten vært i bruk mye lengre enn det som var meningen.

Statsbygg har nå startet et energiøkonomiseringsprosjekt på seks av de gamle spisshusene som er så typiske for Svalbard og vil i første omgang undersøke hvilken effekt måling og moderne styring av energiforbruk kan gi av strømbesparelser.

- Etter bare noen ukers drift, ser det svært lovende ut med tanke på reduksjon av energiforbruket, sier Næverdal.

LES OGSÅ: Store kontraster i juli

Statsbygg ønsker å ta ansvaret for å få ned energiforbruket slik at kullkraftverket i byen kan avvikles.