Tech

Oslo viser vei i vellinga

Byggeplasser har lenge vært oversett i jakten på utslippskutt. Nå er noe i ferd med å skje.

NY TID: Byggeplasser er kilder til store utslipp, men det er i ferd med å bli endret. Foto: Glen Widing
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

– Granavoldenplattformen har staket ut en ny kurs for norske byggeplasser, og Oslo kommune har ledet an som forbilde i kommune-Norge, sier fagsjef Christian Eriksen i Bellona i en pressemelding.

Han lanserer samtidig råd om hvordan gjøre byggeplassene utslippsfrie.

– Klare mål gir retning og motivasjon til netteiere, entreprenører, leverandører og utleieselskaper. I og etter kommunevalget må dette temaet løftes frem i strategier, planer og budsjettprosesser for nye bygg og infrastrukturutbygging, sier Eriksen.

LES OGSÅ: Sjekk gigantplanene på Bjerke

Direktør Heidi Sørensen i Klimaetaten i Oslo kommune er overrasket over hvor lite oppmerksomhet utslipp fra byggeplasser har fått.

– Så er det moro å se hvor fort vi kan gjøre noe med det. Med ny anskaffelsesstrategi har kommunen sikret at kuttene blir større, fordi det vil stilles strengere krav til entreprenører og leverandører. Stiller vi krav på en god måte, får vi frem de gode og innovative løsningene, sier Sørensen.

– God planlegging og tidlig involvering av netteier og entreprenør er en av nøklene for å lykkes, påpeker næringspolitiske direktør i Nelfo, Tore Strandskog.

Erfaringer viser at byggets effektbehov i driftsperioden ofte er tilstrekkelig for byggeplassens effektbehov til oppvarming, tørking og drift av elektriske maskiner.

LES OGSÅ: Sparer hundrevis av millioner på gjenbruk

– Forutsetningen er at strømforsyningen er på plass når byggingen starter. Smart styring og batterier gir også økt handlingsrom, og på det feltet skjer mye og spennende innovasjon, poengterer han.

– Kommunene bør også vurdere om og hvordan man kan avlaste risiko fra markedsaktørene, og bruke tildelingskriteriene for å premiere de som går lenger enn minstekrav, sier næringspolitiske direktør i Elektroforeningen, Per Øyvind Voie.


Se Estate Plays nye miljøserie.

Episode 1: Vi skal redde verden

Episode 2: Sinkene kan bli eiendomsbransjens Kodak

Mediesky telekom-arving går all inn i eiendom (+)
Analyse
Bonum ført bak lyset i Bygdøy allé
Aktuelt
Gigantplaner mellom Lysaker og Fornebu (+)
Analyse
Derfor satser Stordalen på Jernbanetorget
Play
Kjøpte alle aksjene i Nordbohus
Transaksjoner
Skjer'a? Få med deg alt. Bli abonnent her!
Har solgt boliger for en halv milliard
Bolig
Mener NRK vil spare stort på å flytte til Lillestrøm
Utvikling
Selges for tredje gang på fem år (+)
Transaksjoner
Forventer 300 mill for næringseiendommer (+)
Aktuelt

Motta gratis nyhetsbrev fra estate

Få eiendomsnyheter alle hverdager, pluss en oppdatering over ukens viktigste og mest leste saker fra eiendomsbransjen hver lørdag.