Tech

Kan blockchain-teknologi komme til hjelp?

- Markedet er enormt.

NY TEKNOLOGI PÅ VEI INN: - Blockchain er basert på den virtuelle valutaen Bitcoin, og kan sammenlignes med nettopp en distribuert, global hovedbok der absolutt alle transaksjoner er lagret, sier Marthe Øksnes og Henrik Botten Taubøll i BA-HR
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Vi har i to tidligere intervjuer belyst hvordan kjøpere kan sikre seg at de får beholde det de har kjøpt. Dreier det seg om kjøp av eiendom kan kjøperen oftest lene seg på grunnboken, som har såkalt «legitimasjonsvirkning» når det gjelder rettsstiftelser. Ved kjøp av aksjer kan man ikke på samme måte lene seg på aksjeeierboken, og godtroerverv av aksjer er antakelig utelukket. Dette skaper usikkerhet i omsetningslivet, og kan fremstå som gammeldags.

Ny teknologi er på vei inn. Innen finansbransjen er mulighetene til å benytte såkalte Blockchain-teknologi i vinden.

Les også: Teknologien som endrer eiendomsbransjen (+)

Kanskje denne teknologien også kan benyttes for å strømlinjeforme rettighetsregistre i eiendomsbransjen? PropTech #1 har nettopp løpt av stabelen, hvor Henrik Botten Taubøll var en av initiativtakerne. Fra scenen nevnte han at man lenger inn i fremtiden ser muligheter for at kanskje Blockchain-teknologien også vil få større innvirkning og kanskje erstatte for eksempel tinglysningssystemet.

Vi har tatt en prat med Henrik Botten Taubøll og Marthe Øksnes i BA-HR om dette temaet.

– Internasjonalt har det vært diskutert hvorvidt teknologien kan bidra til å skape en global «grunnbok» som gir transparens i et globalt eiendomsmarked. Et slikt desentralisert register vil kunne redusere/fjerne behovet for eierskapsgarantier og gjøre bruk av tinglysning overflødig, sier Henrik Botten Taubøll.

– Blockchain er basert på den virtuelle valutaen Bitcoin, og kan sammenlignes med nettopp en distribuert, global hovedbok der absolutt alle transaksjoner er lagret, fyller Marthe Øksnes inn.

– Aktørene i bransjen vil da ikke behov for at Kartverket eller andre aktører verifiserer informasjonen, men være trygge på at system basert på Blockchain håndterer dette. Det faktum at tusenvis av andre aktører, sammen, automatisk verifiserer enhver endring i systemet, sørger for at man til enhver tid er trygg og sikker på at man sitter på oppdatert og verifisert informasjon, fortsetter Taubøll.

Les også: Eierskapsgaranti – Hvordan vet du at du får beholde det du har kjøpt?

Det kommer nå flere selskaper internasjonalt som ønsker å etablere slike desentraliserte registre. Et av disse er Propy Real Estate.

– Målet til Propy er at deres tinglysningssystem skal være det primære og etter hvert eneste systemet for eiendomsopplysninger.

– Markedet for dette er enormt. Dette vil også bli drevet frem av at det i USA i dag i stor grad kjøpes «title insurance» for å forsikre at riktig hjemmel til eiendom. Dette markedet domineres av fire store aktører og er en industri som omsetter for 20 milliarder dollar årlig. Siden incentivene for disrupsjon er så høye i USA, vil mange selskaper trykke på for å få til et slikt system. Det vil da være enklere å overføre systemet til Europa når dette først er utviklet, utdyper Taubøll.

Marthe Øksnes peker også på en positiv sideeffekt:

– Dette er også er et viktig menneskerettighetsspørsmål i mindre utviklede land. Tenk at personer endelig vil kunne få et dokument som viser at de eier eiendom, som ikke kan tas fra dem eller endres av korrupte myndigheter. Dette vil bidra til å sikre overholdelse av menneskerettigheten «rett til eiendom» nedfelt i EMK P1-1, og vil også kunne muliggjøre utvikling ved at et slikt bevis kan benyttes for å få lån for å starte opp nye forretninger eller lignende.

Spørsmålet blir når en slik teknologi kan være allment tilgjengelig.

– I Norge har vi allerede kommet langt i digitaliseringen. Det hadde ikke vært noe i veien for at Kartverket, kommunene og private aktører satte i gang et samarbeid om å etablere et slikt system allerede i dag, i følge Taubøll.

Les også: Mer om eierskapsgaranti: Registrering av aksjer i VPS

Propy har laget et veikart, som sier at de kan bruke Blockchain-teknologi for å etablere et globalt register, innen 5-10 år.

– Verden og teknologien går fremover. Land og systemer knyttes nærmere opp mot hverandre og det er mange selskaper som vil jobbe sammen for å få til dette. Ekspertene snakker da om 5-10 år før et slikt system kan være på plass, men det er en del utfordringer knyttet til implementering med videre. Informasjonen må først legges inn korrekt før dette kan brukes, fortsetter Øksnes.

– Vi tror likevel mulighetene er store, særlig i Skandinavia.
I Sverige er svenske ChromaWay i gang med å utvikle et system for tinglysning, som også omfatter smarte kontrakter, sammen med det svenske Kartverket. Store selskaper som SA AB, Landshypteket og Telia er også med på prosjektet.

– ChromaWay ønsker å bygge på Blockchain-teknologi og informasjon som er lagt inn i systemet for å kjøpe og selge eiendommer på en enkel måte via «smarte kontrakter», fortsetter hun.

Chromaway har gjort et prosjekt med svenske myndigheter om kjøp og salg av eiendom. Bygget på at informasjonen er lagt i Blockchain vil man kunne implementere enkle smartkontrakter i systemet for å gjennomføre transaksjoner. Det eneste man behøver for å gjennomføre en transaksjon blir da at de riktige personer signerer elektronisk.

– Henrik Hjelte, CEO av ChromaWay, har tidligere pekt på at Sverige påstår å være et teknologisk og digitalt land. Eiendomstransaksjoner kan fortsatt ta flere måneder. Denne tiden må kunne gå ned. Akkurat nå er det mange aktører involvert, mye papirarbeid som blir sendt frem og tilbake. På overtakelsesdagen ringer eksempelvis de svenske bankene hverandre pr. telefon. Dette er ikke optimalt. Kan du ta ned tiden det vil ta for å gjøre en transaksjon, kan du skape merverdi, i følge Taubøll.

Les også: Ny lovendring gir økt rettsvern for utbygger

Nylig ble for første gang en leilighet, verd $60.000 beliggende i Kiev, solgt utelukkende ved bruk av Blockchain-teknologi.

– Hele transaksjonen skjedde via Blockchains smartkontrakter og den nye eieren satt aldri foten sin i Ukraina i forbindelse med kjøpet. Dette markerer startskuddet for bruk av Blockchain-teknologien, ikke bare for å skape et register, men også for å benyttes konkret i transaksjoner, sier Marthe Øksnes.

Slik teknologi reduserer også behovet for bruk av advokater. Selv tar advokatene dette med ro:

– Selve teknologien tar sikte på å ta ut mellommannen – og mellommannen er blant annet juridiske team. Vi tror uansett advokatene vil få roller i transaksjoner i fremtiden. Blockchain tilbyr en kjede av informasjon som kan være bra for advokater som jobber med eiendoms-saker. Advokatene kan også selv tilby smarte kontrakter på Blockchain-plattformen og se hvordan man kan løse noe programmeringsmessig, sier Henrik Botten Taubøll.

– Og dessuten kan vi konsentrere oss mer om det som er kommersielt viktig i transaksjonen, understreker Marthe Øksnes.

– Vi gleder oss til å se hva som skjer fremover, avslutter de to.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fikk over 200 mill. for 270 p-plasser på Sørenga (+)
Transaksjoner
Hva bør selger gjøre om kjøper trekker seg fra en bindende avtale?
Juss
Wiederstrøm styrker staben
Karriere
Passerer snart 20 milliarder
Aktuelt
Økte byggekostnader i boligmarkedet
Play
Se alle Pluss-saker
Vant Cityprisen 2019
Aktuelt
Nejra Macic vant pris for de unge og lovende
Karriere
Fortsetter krangelen om bilfritt byliv
Aktuelt
Fikk kontrakt på 368 millioner kroner
Aktuelt