FORLIK: Da OVF i 2010 foreslo en økning i festeavgiften fra 371.000 kroner til 16 millioner kroner, nektet Universitetet å betale og OVF gikk rettens vei. Ved et forlik i fjor ble avgiften fastsatt til 9 millioner kroner.

Tomtefest for grunneierne

Festeinntektene til Opplysningsvesenets fond (OVF) har økt med 250 prosent på drøyt 10 år. Tomtefesterforbundet kritiserer OVF og mener ”Kirken bør gå foran med et godt eksempel”.

Publisert

– I en periode var det ikke uvanlig at den festede tomten var på 4-5 mål, noe som gjelder både for eneboliger og fritidseiendommer. Festerne av disse tomtene kan nå få en årlig festeavgift på 40-50.000 kroner, noe som er en urimelig høy prisøkning i forhold til hva de betalte tidligere, mener leder i Tomfesterforbundet, Grethe Gjertsen.

Hun hevder at dommen i Menneskerettsdomstolen i Strasbourg i 2012, som slo fast at tomtefesteloven er i strid med vern av eiendomsrett, er blitt strukket altfor langt.

Høyere fortjeneste– Strasbourg-dommen oppfordret Norge til å finne en løsning som balanserte hensynet til både grunneierne og tomtefesterne. Her hadde Regjeringen en kjempeanledning til å løse dette på en god måte, men så ble det i stedet lagt i en helt annen grøft slik at grunneiernes interesser skulle veie tyngst, sier hun og fortsetter:

– Det har nå fremkommet så mange klare tall på hvor høy fortjeneste grunneierne har på tomtefeste, at det her ligger en åpenbar urimelighet. Grunneierne får nå en veldig høy avkastning i forhold til den lave risikoen som ligger å bortfeste en tomt.

Les også: Børs og katedral

Les også: Fest for tomtefestere

”En tøff linje”Gjertsen reagerer også på at Opplysningsvesenets fond (OVF), en av Norges største grunneiere, kjører det hun karakteriserer som ”en tøff linje”.

– OVF er ofte blant de tøffeste grunneierne. De viser ingen spesiell nåde, for å si det sånn. Jeg er ikke fornøyd med at kirken ikke kan gå foran med et godt eksempel og tenke på folks hjem. Det er mange som kommer til å slite med de høye festeavgiftene de nå blir konfrontert med, sier hun.

Avviser kritikkenDirektør Ole-Wilhelm Meyer i Opplysningsvesenets fond har følgende å si til kritikken fra Gjertsen i Tomtefesterforbundet:– Jeg synes vi opptrer på en veldig forsvarlig måte og går foran med et godt eksempel på saksbehandlingen. For øvrig er OVF ikke kirken, og kirken er ikke OVF. Det korrekte er at OVF skal tilgodese kirkelige formål.

Forholder seg til lovenHan henviser for øvrig til advokat Hans P. Bjerring, som er leder for tomtefesteavdelingen i OVF.

– Hvis vi skal gå foran med et godt eksempel, slik Tomtefesterforbundet mener, skal vi da underkjenne dommen i Høyesterett i april 2015, som sier at leien for en festet tomt kan reguleres etter tomteverdien? OVF er pålagt å følge lov om Opplysningsvesenets fond, sier Bjerring.

Les også: Den hellige kremmerånd

Øker betydeligMens OVF i 2002 hadde festeinntekter på drøyt 30 millioner kroner, kom disse opp i 104 millioner i 2014. I fjor var inntektene enda høyere. Ettersom OVF oppregulerer 4-600 kontrakter hvert år, er tendensen at de samlede inntektene øker noe hvert år.

Samtidig påpeker Bjerring at fester av bolig- og fritidstomt siden 2004 har hatt hjemmel i tomtefesteloven til å kreve innløsning, altså å kjøpe tomten. Antall festeforhold reduseres av den grunn.

– I midten av 80-årene hadde vi ca. 16.000 festekontrakter, mens vi nå er nede i ca. 7.000. Vi har siden den gang hatt en policy på at hvis vi ble enig med festeren om pris, så har vi vært positive til frivillig innløsning, sier han.

Siden 2004 har loven inneholdt regler for beregning av innløsningssum.

Forlik med AlcoaI tillegg til bolig- og fritidsboligtomter har OVF også en del festekontrakter som gjelder næringseiendom. Eksempelvis har OVF en festeavtale med Alcoa Norway gjeldende en tomt på 440 mål i Mosjøen. Avtalen ble opprinnelig inngått med Mosjøen Aluminium i 1956.Da OVF i 2007 foreslo festeavgiften satt til 2.827.500 kroner, brakte OVF Alcoa-saken inn for skjønnsretten. I 2011 ble festeavgiften der satt til 1,2 millioner kroner.

I retten med UniversitetetDen høyeste festeavgiften knyttet til én enkeltkontrakt, får imidlertid OVF på Blindern, hvor Universitetet i Oslo er lokalisert. Universitetet har leid den ca. 46 mål store tomten siden 1920.

Da OVF i 2010 foreslo en økning i festeavgiften fra 371.000 kroner til 16 millioner kroner, nektet Universitetet å betale og OVF gikk rettens vei. Ved et forlik i fjor ble avgiften fastsatt til 9 millioner kroner.

– Da var det hele 30 år siden forrige regulering. Det er derfor det nominelt blir stort hopp i festeavgiften når det skal reguleres etter markedsverdi, men så er det hele 30 år til neste regulering igjen, sier Bjerring.

Les også: Kjøper tomt på Blindern

 

Powered by Labrador CMS