DEBATT: F.v.: Ordstyrer Siri Merethe Rønning, CEO i Simonsen Vogt Wiig, Erlend Kjeldsberg, innovasjonskoordinator i Kjeldsberg-Gruppen, Henrik Botten Taubøll, grunnlegger av Proptech Norway og partner i Advokatfirmaet Haavind og Carine Blyverket, markedsdirektør i Entra ASA.

Tettpakket proptech-event i Trondheim

Bærekraftsregulering og frykten for ubrukelige kontorbygg stjal oppmerksomheten da eiendomsbransjen samlet seg til tidenes første Proptech TRD i Trondheim.

Publisert Sist oppdatert

Proptech Norway inviterte sammen med Kvist Solutions, Simonsen Vogt Wiig og StartupTRD til en halvdags konferanse og mingling på DIGS i Trondheim på torsdag.

120 eiendomsfolk, gründere og investorer fylte lokalene midt i Trondheim til langt på kveld for å diskutere hvordan man skal tette gapet mellom prop og tech, og skape et enda bedre investeringsmiljø og kundegrunnlag for teknologi i Norges største fastlandsnæring.

STINN BRAKKE: Daniel Butenschøn, daglig leder i Proptech Norway, foran en fullsatt sal under Proptech TRD i Trondheim.

Daniel Butenschøn, daglig leder i Proptech Norway, snakket i åpningsinnlegget om hvordan eiendomsbransjens største problemer frem mot 2030 i økende grad nødvendiggjør ny teknologi.

- Stadig mer næringseiendom står i fare for å bli utdatert og stupe i verdi - enten fordi det ikke er bærekraftig nok i henhold til stadig strengere klimaregulering, eller fordi det ikke oppfyller kravene til kontorer i en tid da folk krever større fleksibilitet i hvor og når de vil jobbe. Teknologi gir eiendomsaktører som er villige til å teste og utvikle nye løsninger store, datadrevne konkurransefortrinn, sa Butenschøn.

Publikum fikk servert usecase og innsikter fra blant andre Entra, Maritimt Museum, Sparebanken 1, Trondheim Areal, Autility, Veni, Winn og Piscada - i tillegg til pitcher fra sterke oppstartsselskaper som Findable, EI Solutions, Leasi, Propely, Slidedrain og Tendro.

Siri Merethe Rønning, CEO og partner i Simonsen Vogt Wiik, ledet et panel som oppsummerte dagens viktigste innsikter.

Må kunne regnes hjem

Carine Blyverket, direktør for marked og innovasjon i Entra, mener stadig flere proptechselskaper leverer gode løsninger som løser reelle utfordringer for eiendomsselskapene, men at slaget nå bør stå om forretningsmodellene de foreslår:

- Det hjelper ikke at produktene er gode hvis vi ikke kan regne dem hjem i hele eiendomsporteføljen. Jeg jobbet i Microsoft da de revolusjonerte forretningsmodellen til tech-bransjen ved å gå fra abonnementsløsning til betaling per bruker. Jeg tror flere proptechselskap kunne vurdert å la oss betale for faktisk bruk, heller enn en flat lisens, sa Blyverket.

Henrik Taubøll, advokat i Haavind og medgrunnlegger av Proptech Norway, mener proptech er et segment som modner raskt:

- Ikke minst har bærekraftsregulering og krav til rapportering vært en gamechanger som har ført til at språket mellom startups og eiendomsselskapet har modnet, sa han.

- Eiendomsaktørernog grunderne snakker bedre sammen fordi man har felles mål. Det siste gapet som må tettes er å få på plass gode forretningsmodeller som gjør det mulig for flere eiendomsselskaper å satse.

Innovasjonskoordinator Erlend Kjeldsberg i Kjeldsberg-gruppen mener det er avgjørende for eiendomsbransjens digitaliseringstakt at proptechselskapene evner å demonstrere hvordan gårdeierne kan løse problemer kanskje ikke var klar over kunne løses - enten det skjer gjennom tydelig formulerte og skalerbare pilotprosjekter eller gjennom bransjesamarbeid:

- Mye innovasjon kommer gjennom eiendomsaktørenes bestillingsmakt - at vi stiller tydelige og innsiktsfulle krav. Den innsikten får vi ved å gå mer åpenhjertig til verks, og være del av nettverk og økosystemer som Proptech Norway, der eiendomsbransjen samarbeider om spesifikke vertikaler. Da vil også pengene fortsette å komme til startupene, sa Kjeldsberg.

- Bør samarbeide

Carine Blyverket deler synet på samarbeid. Hun snakket blant annet om den nye tjenesteplattormen som Entra i disse dager lanserer med Storebrand og Malling:

- Norge er et lite marked, og hvis vi ikke kan konsolidere og samarbeide om å få gode løsninger ut i markedet, så klarer vi aldri å skalere teknologien vi alle trenger. Jeg har store forhåpninger for de neste par årene.

Powered by Labrador CMS