Thomas Weeden, country manager i IWG, som drifter Regus og Spaces.
Thomas Weeden, country manager i IWG, som drifter Regus og Spaces.

Proptech vil snu eiendomsbransjen opp-ned

Den digitale revolusjonen er i full gang. Det vil påvirke eiendomsbransjen stort.

Publisert Sist oppdatert

Kronikkforfatter er Thomas Weeden, country manager i IWG.

Vi står midt i den fjerde industrielle revolusjon, en era av automatisering og digitalisering, drevet av nye teknologier som blokkjede, kunstig intelligens og utvidet virkelighet. Det endrer også hvordan vi leier, kjøper og bruker eiendom. I Norge har eiendomsutviklere forstått at teknologi og eiendom vil gå hånd i hånd i fremtiden, og leter stadig etter nye, innovative løsninger.

Proptech – kort for property technology – er en samlebetegnelse på den nye bransjen som oppstår i skjæringspunktet mellom tradisjonell eiendomsformidling og ny teknologi. Ved hjelp av maskinlæring, virtuell virkelighet, digitale modeller, 3D-printing og droner kan eiendomsselskaper tilby en strømlinjeformet prosess. Det innebærer blant annet å hjelpe kjøper og selger å finne hverandre, forenkling av kjøp og utleie samt rutiner for vedlikehold og administrasjon. I tillegg åpner det opp for å fjerne overflødige mellommenn.

Globalt er det over 6000 proptech-selskaper

I fjor mottok bransjen mer enn 4,6 milliarder dollar i nye investeringer. 57 prosent av investeringene gikk til amerikanske selskaper, mens det spanske (12,4 prosent) og britiske (10,8 prosent) proptechmarkedet kom etter. Proptech-enhjørninger (unoterte selskaper verdt mer enn én milliard dollar) inkluderer Compass, SMS Assist og Opendoor. I Norge gjør vi det også stort innen proptech. Hvis vi ser på antall proptech-selskap per innbygger rangerer Norge som nr. 5 i Europa. Spacemaker, Disruptive Technologies og Buildsafe er noen av de norske selskapene som gjør det stort.

Noen proptech-selskaper sikter seg inn på spesifikke deler av eiendomsbransjen, som vedlikehold og reparasjoner, algoritmer for salg og utleie, eller nettbaserte meglerplattformer. Andre har en mer helhetlig tilnærming og revurderer tradisjonelle eiendomsmodeller fra bunnen opp. Proptech skaper også et stort potensial i markedet for fleksible kontorfellesskap. For eksempel kan AR og VR brukes til å gi omvisninger, chatbotter kan gi døgnåpen support og sikkerhetsmekanismer kan baseres på biometri.

Hvorfor er proptech i vinden?

En grunn er at millenniumsgenerasjonen er i ferd med å slå seg til ro. Dagens unge er vant til å bruke smarttelefonen til å finne alt fra parkeringsplasser til kjærester. Når dagens unge er på jakt etter ny eiendom, for å bo eller for å starte sin egen virksomhet, forventer de nå å kunne bruke enkle, digitale løsninger.

En annen drivkraft er urbanisering. Når folk flytter fra landlige områder til storbyer kan nettbasert eiendomsformidling gjøre det mulig å finne et nytt sted å bo uten å måtte utsette letingen til man har kommet frem. Proptech-selskaper bidrar også til å planlegge og bygge ny infrastruktur for voksende befolkninger i storbyene.

I juli 2019 ble MIPIM Proptech, en av verdens største proptech-konferanser, arrangert for 30. gang i Paris. Representanter fra eiendomsbransjen verden over samlet seg for å utveksle ideer og utforske trender. En av de store trendene som kom frem er full-stack løsninger. I dag er det brukeren av bygget som er i fokus og som bestemmer – og brukeren krever enkle og brukervennlige løsninger. Selskaper må derfor tilby «alt-i-ett-løsninger» slik at kun trenger å forholde seg til en aktør. IWG, som er verdens største tilbyder av fleksible kontorer, har forstått dette. Er du kunde hos IWG er det vi som prater med gårdeier, vi som driver resepsjonen og renhold og vi som drifter alt det tekniske. Brukeren av våre kontorer behøver kun forholde seg til oss.

Proptech er en dynamisk og innovativ sektor som kommer til å bli stadig viktigere i årene som kommer. Vi er spent på hvordan utviklingen fortsetter, og hvilke produkter og tjenester vi vil se i morgendagens boligmarked.

I IWG drømmer vi stort. Vi stiller strenge krav til eiendomsaktørene vi samarbeider med, slik at byggene vi går inn i er fylt med morgendagens eiendomsteknologi.

Se Thomas Weeden fortelle om Coworking på Estate Play i serien Flytteprosessen her:

Powered by Labrador CMS