Tech:

KONSOLIDERING: - Kjøperne av proptech blitt langt mer profesjonelle, sier Henrik Taubøll (nederst til høyre) fra Proptech Norway og Wiersholm, her under Nordic Proptech Quarterly Update.

Nordiske proptech-kjennere med ny kvartals-oppsummering

De nordiske proptech-organisasjonen møttes for sin Nordic Proptech Quarterly Update, som sedvanlig med Magnus Svantegård fra Nordic Proptech Initiative og Stronghold som moderator. Henrik Taubøll fra Proptech Norway og Wiersholm representerte de norske fargene.

Publisert

Seansens bakteppe er et brennhett proptech-marked som er kommet ut av pandemien på steroider. Ifølge GCAs siste rapport fortsetter investeringer i segmentet å vokse raskt, og det er i H1 målt den høyeste aktiviteten siden GCA i 2017 først analyserte proptech som eget segment.

- Det er fortsatt sterk konsolidering av markedet, med høy M&A-aktivitet og selskaper med relativt høye verdsettelser, sier Magnus Svantegård.

Stronghold følger rundt 600 proptech-selskaper i Norden, hvorav i underkant av 100 i Norge. Sverige leder fortsatt an i nordisk proptech med over halvparten av selskapene. Jacob Stoumann i Proptech Denmark mener økt nordisk samarbeid definerer det siste kvartalet:

- Den første årlige Nordic Proptech Awards er underveis som et samarbeid mellom de nordiske proptech-organisasjonene. Det blir et viktig vindu for nordisk proptech ut i verden, med sterke juryer og reelle fordeler for vinnerne, sier Stoumann.

Globale kapitalmiljøer banker på

Henrik Taubøl bekrefter at mange norske proptech-selskaper har oppnådd stor synlighet og effekt i markedene gjennom eksponeringen de har fått gjennom internasjonale prisutdelinger som ExpoReal, som har vært en rampe ut i verden. Det bidrar til at der ikke lenger er uvanlig at globale aktører som Softbank investerer regelmessig i norske norske selskaper, inkludert det nylige 40 prosents-kjøpet av lagerrobotselskapet Autostore for 23 milliarder kroner.

- Vi kontaktes nesten ukentlig i Proptech Norway av globale VCer som er superinteressert i det norske markedet og ønsker tips og sourcing. Det er bare noen år siden det kun var tradisjonelle eiendomsselskaper som investerte i proptech, noe som har vært viktig for å teste og utvikle produktene, men neppe gitt den raskeste skaleringen, sier Taubøll.

Mange VC-miljøer er spesielt interessert i nordiske selskaper med sterke bærekraftsløsninger. Det proptech-orienterte fondet 2150 er ett eksempel. Et annet er tyske Proptech1 Ventures, som hovedsakelig investerer i tidligfase-selskaper. Grunnleggeren Nikolai Stamos deltar på møtet:

- Vi er spesielt interessert i Norden fordi det er mange selskaper og et veldig dynamisk økosystem her. Vi leter etter startups som allerede er aktive i et nordisk marked og er klare til å sjekke ut Europa, sier Stamos.

- De nordiske landene ligger blant annet flere år foran på ESG-orienterte løsninger, og er tungt regulerte early adopter-markeder der det er mye å hente for andre på å følge godt med.

Stort spillerom i et tiår

Henrik Taubøll ser en tydelig tendens til at de nordiske proptech-markedene nå konsolideres på både tilbuds- og etterspørselsiden:

- Ikke minst er kjøperne av proptech blitt langt mer profesjonelle. De vet i større grad hva slags tjenester de trenger og hvordan de kan vurdere dem.

Magnus Svantegård ser også spesielle nordiske fortrinn innen felt som eiendomsdata, der god infrastruktur og aktive myndigheter kan bidra:

- Eiendomsdata er svært interessant, som da den norske staten solgte Ambita til et dataselskap. Det skal bli spennende å se hva som skjer når private selskaper tar tak i dette.

Nikolai Stamos i Proptech1 posisjonerer seg for gode tider i nordisk proptech:

- Vi er fortsatt i starten av første omgang, med konsolidering av markedene. I andre omgang vil det kreves høyere ROI og mer omfattende tjenester. Små vekstselskaper bør finne sammen for å utvikle nye tjenester og forretningsmodeller, sier Stamos.

- Det begynner å bli alvor, men det neste tiåret vil gi enorme muligheter.

Powered by Labrador CMS