DIGITAL TVILLING: Imersos programvare brukes i Aspelin Ramms rehabiliteringsprosjekt for Pressens Hus. Foto/Ill.: Imerso.
DIGITAL TVILLING: Imersos programvare brukes i Aspelin Ramms rehabiliteringsprosjekt for Pressens Hus. Foto/Ill.: Imerso.

Aspelin Ramm tar ned risikoen i rehabilitering

Aspelin Ramm inngår samarbeid med Imerso for å lage en digital tvilling av prosjektet Pressens Hus.

Publisert Sist oppdatert

Programvareselskapet Imerso kombinerer 3D-scanning, BIM og kunstig intelligens for å gi eiendomsutviklere og prosjektledere innsikt i status og fremgang på prosjektet. Nå skal Imersos teknologi brukes i Aspelin Ramms rehabiliteringsprosjekt for Pressens Hus i Skippergata i Oslo. Målet er å unngå kostbare problemer og tvister, samt sikre kvaliteten på det ferdige bygget.

På Pressens Hus i Kvadraturen i Oslo vil Totalentreprenør Hent sammen med Imerso, benytte 3D-laserskanning, maskinlæring og bygningsinformasjonsmodellering (BIM) under rehabiliteringsarbeidet. I starten handler om å sikre at designgrunnlaget stemmer overens med det som eksisterer i det virkelige liv, noe som er en nøkkelfaktor i alle rehabiliteringsprosjekter. Dersom man overser misforhold mellom byggeplaner og virkeligheten, oppstår det både usikkerhet, risiko og økte kostnader.

– Teamene vil kontinuerlig generere 3D-dokumentasjon av byggeplassen underveis i byggefasen ved å bruke weblattformen. Dette gir trygghet om at alt er i samsvar med planene og man får tidlige varsler om eventuelle problemer, opplyser Imerso.

– Aspelin Ramm søker kontinuerlig forbedring i sine prosjektprosesser. En raskere og sikrere etablering av designgrunnlag i rehab-prosjekter er et naturlig fokusområde, sier prosjektdirektør Trond Erik Sveen i Aspelin Ramm.

Også entreprenøren Hent ser store muligheter ved bruk av digital tvilling.

– Metodikken gir oss en avstemming mellom arkitektens modell og det faktiske bygget før detaljprosjekteringen tar fatt. Det gir oss blant annet en trygghet i prosjekteringen av tekniske anlegg med tanke på plassering, tilkomst, føringsveier og tilgjengelig areal.” sier Hans Inge Bjormyr, prosjekteringsleder i Hent. Han ser gevinstpotensialet for digitaliseringen av byggebransjen og er spent på effektene Imerso kan gi prosjektet

Se også Estate Plays serie Byggtech 2019.

Episode 1: Unloc skal låse opp kjempemarked

Episode 2: DNBs proptech for boligutviklerne

Episode 3: CHECKD: Kast papirene og del informasjonen

Episode 4: Skogluft sikrer konsentrasjonen