FREMTDIEN: Angie Mendez fra A-lab og Joana fra Comte Bureau er en av flere fagfolk som ser fremover. Foto: A-lab

På leting etter fremtidens smarte løsninger

- Hvis vi skal komme opp med de beste løsningene for morgendagen, må vi samle og analysere data, sier arkitektene.

Publisert Sist oppdatert

Arkitekter, teknologimiljøer, atferdsvitere og tjenestedesignere samarbeider om å designe smartere bygninger og byer. Ett års tverrfaglig innsats har båret frukter, og nå har fagmiljøene en prosess som gjør det mulig å designe bygde omgivelser mer inkluderende, oversiktlige og effektive.

– Vi vil lage arkitektur som svarer på de utfordringene mennesker og miljø møter. Hvis vi skal komme opp med de beste løsningene for morgendagen, må vi begynne å samle og analysere data gjennom alle faser av byggenes livsløp. I dag gjentar man ofte gårdagens svar når man lager nye bygg, sier daglig leder Geir Haaversen i A-lab i en pressemelding.

LES OGSÅ: Gir ikke opp storprosjektet

Med seg på laget har A-lab designerne og samfunnsviterne i Comte Bureau. Sammen vil de se hele bildet og koble både kvantitativ og kvalitativ informasjon for å skape innsikt om byplanlegging, bygningsdesign og bygninger i bruk. Målet er samarbeid mellom beslutningstakere, utviklere, designere og brukere for å optimalisere ytelsen til bygninger. Innsikten tilbakeføres til design for å bedre utnyttelse, trivsel og produktivitet.

– En bygning er en levende organisme med mennesker, ressurser, tjenester og arkitektur. Ved å koble bygningsinformasjon med realtime-målinger og brukerinnsikt over tid med et team som kan tolke data og gjøre om til design- og arkitektur, er man hele tiden foran, sier BIM-spesialist Angie Mendez i A-lab.

LED OGSÅ: Går all in i eiendom

Det siste året har selskapet utforsket det nyeste innen proptech og koblet til seg flere teknologiske startups. Sammen har de skapt en digital tvilling av A-labs kontorlokaler. Arkitektene gjorde seg selv til prøvekaniner og i kontoret ble det montert sensorer koblet til en BIM-modell. Den analyserer kontinuerlig temperatur, luftkvalitet og menneskelig adferd som bruk av pulter, møterom og fellesarealer.

Slik kan fagmiljøene forstå hva som fungerer og ikke, og designe riktige løsninger for sine behov. Nå er de på jakt etter et pilotprosjekt av større skala for å utvikle verktøyet og metoden videre.

LES OGSÅ: Krever 48 mill for 14 butikker

– Vi vil bruke dataene til å forstå menneskelige behov så vi kan tenke nye løsninger og ta faktabaserte beslutninger. Dette leder til åpenhet og en gjentakende læringsprosess som tillater oss å handle raskt, konsistent og med en helhetlig tilnærming for å oppnå bærekraftig vekst i byggeindustrien, sier arkitekt Joana Sa Lima i Comte Bureau.

Powered by Labrador CMS