Tech

Europas 25 beste PropTech start-ups er kåret

Her er PropTech-selskapene du bør følge med på.

Henrik Botten Taubøll, nestleder i Ung i næringseiendom (UiN) og advokat i BAHR, har vært en del av juryen i Europas største PropTech-konkurranse, arrangert av Real Estate Innovation Network for EXPO Real, der Europas 25 beste PropTech start-ups er kåret.
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Verdens største PropTech-kåring i regi av Real Estate Innovation Network er godt i gang. Juryen har nå valgt ut de 25 mest spennende start-upsene som går videre til siste runde i Munchen på EXPO Real i oktober, samt får stille ut på messen.

Les også: Nordmenn i internasjonal PropTech-jury

– Alle deltakerne i konkurransen kan tilby løsninger som er veldig relevante til eiendomssektoren, forklarer Claudia Boymanns, som for 16 år på rad er sjef for verdens nest største eiendomsmesse, EXPO Real, i en pressemelding.

– Det som er spesielt med kåringen er at man finner spennende start-ups over hele verdikjeden. Kategoriene “Invest”, “Market”, “Plan & Build”, “Work” og “Manage & Operate” dekker ulike felt i bransjen. I år er et nytt tilskudd kategorien “Smart Cities & Urbanization” – fordi tech-selskaper også spiller en avgjørende rolle i utforingen i fremtidens byer, sier hun videre.

Disse må du vite om

Kåringen har over 45.000 deltakere og 1600 start-ups med. En internasjonal jury, som blant annet inkluderer Henrik Botten Taubøll (BAHR/UiN) og Anders Mjåset (MESH) som representerte Skandinavia, valgte ut de 55 beste konseptene og disse konseptene ble presentert for juryen på PrePitch i Berlin 25. og 26. april, hvor de 25 beste konseptene ble valgt ut.

Estate Nyheter har snakket med Taubøll om hvilke selskaper det norske markedet bør være oppmerksomme på.

– Det har vært spennende å se Europas beste start-ups pitche på nært hold. Alle hadde nøyaktig 3 minutter per pitch, 5 minutter med Q&A og «grilling» og så hadde vi 2 minutter på å gi poeng. Alt pågikk over to intensive dager med tysk effektivitet, forteller Taubøll.

Skandinavia og Taubøll hadde ansvar for «Smart City & Urbanization».

– Her var det mange spennende selskaper og 4 fra «vår» kategori gikk videre til topp 25. Dette var for det første Physee som har laget verdens første transparente vinduer som også fungerer som solcellepanel. Utrolig fascinerende teknologi som har et enormt potensial. Jeg anbefaler alle å søke opp selskapet, påpeker han.

bGrid var et annet selskap som gikk videre. Disse tilrettelegger for smarte bygg og Taubøll mener de skiller seg fra mengden med en imponerende track-record og kundebase.

– Dette er et selskap som virkelig leverer løsninger for store og krevende kunder, ikke bare tekniske duppeditter, sier han, og fortsetter: – Selskapet Loriot er enda en finalist som leverer IoT-løsninger for bygg og imponerte med et sterkt team og tunge internasjonale partnerskap. Uniberry er siste selskap fra kategorien som gikk videre med sine smart by- og bygg-løsninger.

Taubøll påpeker at i smart by-kategorien ønsket juryens flertall løsninger fra selskaper som kan vise størrelse og praktiske løsninger som faktisk fungerer.

Fremtidens parkering

– Det var flere andre selskaper som ikke nådde opp her, overraskende nok, innen parkering. Her kan jeg nevne ParkBee, som leier ut ubrukte p-plasser fra kontorbygg på kveldstid, Mobypark, som driver AirBnb for parkeringsplasser, Parking Energy, som har smarte ladeløsninger, Parquery, som organiserer parkeringsplasser på en bedre måte og A.Lot.Parking, som har et system som både kjenner igjen nummerskilt og tar betalt via app samtidig, forteller han.

I den tilgrensende kategorien «Plan and Build» trekker Taubøll frem Archilyse AG, som ble omtalt som et «Spacemaker», bare innendørs.

– De bruker AI for å optimalisere arkitektløsninger i bygg. Selskapet Materialize-X har også utviklet en ny vitenskapelig måte å behandle tre på en bærekraftig måte, utrolig spennende, sier han.

Eneste norske deltaker i topp 55 var Ateo og Hans Kristian Grani som jobber med ulike prosjekter i Forskningsparken. Disse gikk ikke videre til topp 25. For øvrig gikk selskapene Cybe Contruction, All VR gmbH og Smart Crusher videre fra kategorien.

Bevegelse i byrom

– I kategorien «Market» gikk PlacenSe videre. Disse bruker israelsk teknologi til å innhente informasjon om bevegelser i byrom og gjør at eiere av eiendom kan ta bedre beslutninger. Giraffe 360 lager også 3D-modeller og virtuelle visningsrom på en utrolig smart og enkel måte ved bruk av kun ett enkelt kamera, forklarer advokaten.

Popertee (utleie av pop-up shops mv), Insider Navigation (innendørs kartløsninger) og Tower 360 (plattform for utleie) var noen av selskapene som gikk videre.

– I kategorien «Invest» gikk PriceHubble (AI støtte for investeringer), Skenario Labs (AI støttet global eiendomsdatabase), Geospin (spatial intelligence), Carbon Delta AG (verdens mest presise verdsettelsesverktøy for klimaeffekter) og Tokenestate.io (tokenisering av eiendom (blockchain)) med videre, sier Taubøll og ramser opp selskapene som gikk videre i «Manage & Operate»:  – Greenbird Bertriebs (informasjonsteknologi for å forbedre (eller «revolusjonere» etter eget utsagn) energiprosesser), Nuki Home Solutions (smart hjem-system), Legal Things One (blockchainbaserte smartkontrakter som grenser mot LegalTech), Vermietet.de (managementsystem) og Enerbrain (innovasjon innen fornybar energi).

Tyske Thing Technologies (plattform for smarte kontorer, smarte hoteller osv). var eneste selskap som gikk videre fra kategorien “Work”.

– Jeg vil anbefale alle som er interessert i PropTech og ny teknologi innen eiendom til å søke opp selskapene. Følg også med på Real Estate Innovation Network sin kåring på EXPO Real i Munchen i oktober, avslutter Taubøll

Utradisjonelle aktører inn i kjøpesentrene
Play
Usbl kjøpte på Frysja (+)
Transaksjoner
Vika Project Finance kjøpte i Asker
Transaksjoner
– Ikke realistisk med høysikkerhetsfengsel på Bredtvet (+)
Utvikling
Solgte 70 prosent umiddelbart (+)
Bolig
Ikke gå glipp av noe! Meld deg på nyhetsbrev her!
Fastlåst om infrastruktur-modeller for mva
Juss
Blir løpt ned når de lanserer fond med dette (+)
Analyse
Eiendomsskatt for næringseiendom: Det lønner seg å prute
Juss
Investorene vil kjøpe mer eiendom
Aktuelt

Motta gratis nyhetsbrev fra estate

Få eiendomsnyheter alle hverdager, pluss en oppdatering over ukens viktigste og mest leste saker fra eiendomsbransjen hver lørdag.