Aktuelt:

KREVENDE: Reglene for tilbakeføring av mva gir større utfordringer for eiendomsbransjen når koronakrisen slår inn, mener adm. direktør Thor Olaf Askjer i Norsk Eiendom.

Vil ha forlengelse av seksmånedersfristen

Norsk Eiendom vil ha forlengelse av seksmånedersfristen i merverdiavgiftsforskriften, for å unngå økonomisk tap for utleiere i påvente av at leiemarkedet «friskmeldes».

Publisert Sist oppdatert

Det er i merverdiavgiftsforskriften §8-6-2 at seksmånedersfristen gir tilbakeføring i merverdiavgiften. For utleiere som har registrert seg som mva-pliktig, har de rett på fradrag for inngående merverdiavgift, noe som utgjør store summer med investeringer i bygg. Men for de frivillig registrerte utleierne vil denne retten vare gjelde hvis lokalene er leid ut innen seks måneder etter at bygget er fullført. Det er denne seksmånederfristen bransjeforeningen Norsk Eiendom nå vil ha forlenget.

– Flere av våre medlemmer har gjort oss oppmerksom på at utleiere har utfordringer med å få signert leiekontrakter med avgiftspliktige leietakere innen seksmånedersfristen. Vanskelighetene har direkte sammenheng med koronautbruddet og myndighetenes tiltak, sier adm. dir. i Norsk Eiendom, Thor Olaf Askjer.

Han illustrerer problemstillingen med et eksempel på et bygg som fikk brukstillatelse 1. februar i år og som hvor moms på byggekostnadene utgjør 10 millioner kroner. Dersom leiekontrakten inngås innenfor seksmånedersfristen, det vil si innen 1. august, vil utleieren kunne kreve et avgiftsoppgjør på 10 millioner kroner fra staten når leiekontrakten skrives. Men hvis leieavtalen i stedet først inngås 1. januar 2021, vil en tiendedel av merverdiavgiften gå tapt. For resten vil utleier kunne kreve oppjustering etter utløpet av det enkelte år i justeringsperioden på 10 år.

– Effekten av dette vil være at et justeringsbeløp på 1 million kroner som gjelder for 2021 først vil gi utleieren en økonomisk fordel i februar/mars 2022. For det siste året i justeringsperioden, som vil være 2029, vil utleieren først oppnå en økonomisk fordel på 1 million kroner i februar/mars 2030, sier Askjer.

Han mener at utleier dermed får både får et nominelt mva-tap og et betydelig likviditetstap når de ikke klarer å tegne leiekontrakter innen utløpet av seksmånedersperioden.

– I kjølvannet av pandemien tar det nå lengre tid å leie ut næringsbygg under oppføring. Dette fordi arealbehovet for mange næringsdrivende er usikkert og beslutningsprosessene tar lengre tid. For de som fører opp byggene, innebærer dette en økt risiko for at bygg under oppføring ikke kan omsøkes som frivillig registrert i  Merverdiavgiftsregisteret, sier Norsk Eiendom-sjefen.

Se også på Estate Play:

DNB: Lettere å få lån til miljøprosjekter

Powered by Labrador CMS