ØNSKER EVALUERING: - Eiendomsbransjen trenger og fortjener en egen utredning som foretar en evaluering av dagens skatte- og avgiftsregler vedrørende fast eiendom med et grønt sideblikk. Vi snakker om Europas største bransje, sier advokat Petter Dragvold.

– Vi fikk vel delvis som fortjent

Publisert Sist oppdatert

– Grønn skattekommisjon ventet på faglig dokumenterte innspill som aldri kom.

Grønn skattekommisjon kom med sin innstilling for noen dager siden. Med unntak av å si seg enig med Scheel-utvalget i at eiendomsskatten bør økes og selskapsskatten senkes, så berører ikke kommisjonen eiendomsbransjen i det hele tatt.

Thor Olaf Askjer, administrerende direktør i Norsk Eiendom, uttalte i går at han er skuffet over kommisjonens manglende engasjement mot eiendomsbransjen.

– Når Grønn skattekommisjon ser helt bort fra eiendomsbransjen i et miljøperspektiv, har den etter vår oppfatning ikke lykkes med å være treffsikker i den sektoren av samfunnet som står for de største samlede investeringene i Norge, sier Askjer.

Skatteadvokat Petter Dragvold har de siste dagene langet ut mot Norsk Eiendom og NHO, og han har mer enn antydet at organisasjonene har sovet i timen. Han er derfor ikke spesielt overrasket over at grønn skattekommisjon ikke berører eiendomsbransjen i sin innstilling.

– Medlemmer i skattekommisjonen ble informert om blant annet de uheldige siden ved innføringen av egen saldo for tekniske installasjoner, som virker stikk i strid med sitt miljømessige formål. De ventet bare på faglige dokumenterte innspill fra bransjen som dessverre aldri kom, sier Dragvold, og legger til:

– Vi bør derfor være skuffet over oss selv i og med at vi ikke forsto vår besøkelsestid. Det er vel derfor på sin plass med litt selvransakelse, og forhåpentlig en liten lærdom for fremtiden.

Les også: – Har ikke sovet i timen

Dragvold sier han også er forbauset over at fast eiendom ikke har vært noe tema i kommisjonen.

– Komiteen kan ikke ha vært klar over at målsetningen er å redusere energibruken i bygg fra opprinnelig 80 Twh til 40 Twh. I så fall burde dette ha vært diskutert i utredningen. Det som gjør det enda sårere er at utvalget ville ha blitt informert om dette gjennom et godt dokumentert forslag om endrede avskrivningsregler. Dette ville muligens også ha åpnet for andre kreative forslag fra utvalget.

Les også: – En fornærmelse mot eiendomsbransjen

– Jeg tror ikke det nytter bare bare med noen møter med politikerne, det har jeg selv erfaring med. Det må antagelig langt kraftigere lut til, noe jeg også har fått bekreftet fra kilder i departementet.

Dragvold poengterer at det videre ligger en liten utfordring i at det var bransjen selv som var pådriveren for innføringen av regelen om teknisk saldo slik de foreligger nå.

Les også: – Reglene er overmodne for evaluering

Skatteadvokaten utfordrer bransjeaktørene til å ta grep, og det så raskt det lar seg gjøre.

– En passende arena hvor man kunne starte denne diskusjonen er på Norefjell i januar(Eiendomsdagene 2016 i regi av Estate Media, red. anm.). Det er tydeligvis behov for et vekkelsesmøte. Jeg har selv klare oppfatninger hva som må til, og en ide om hva man optimalt bør gjøre.

– Men jeg ville være overrasket hvis det ikke finnes personer i bransjen med andre og bedre ideer, ikke minst vedrørende grønne incitamentordninger. Her bør det settes av tid til en brainstorming før toget går.

– Det bransjen faktisk trenger og fortjener er en egen utredning som foretar en evaluering av dagens skatte- og avgiftsregler vedrørende fast eiendom med et grønt sideblikk. Vi snakker om Europas største bransje, avslutter Petter Dragvold.

Powered by Labrador CMS