Aktuelt:

ÅRETS VINNER: Solon Eiendom var byggherre, mens Helen&Hard var arkitekt.

Vant Statens pris for byggkvalitet

Vindmøllebakken i Stavanger vant Statens pris for byggkvalitet.

Publisert

Det er Solon Eiendom som er byggherre for Vindmøllebakken bofellesskap. Helen&Hard har tegnet prosjektet. Totalt kom det inn 50 forslag til kandidater til årets pris.

– Jeg er imponert over vinnerprosjektet. Arkitekturen legger til rette for økt bærekraft, mer livskvalitet og mindre ensomhet, sier kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup.

Samtidig fikk prosjektene Nordre gate 20-22 i Oslo (tegnet av Alliance Arkitekter med byggherrene Infill og Aspelin Ramm Eiendom) og Nye Lilleby i Trondheim (tegnet av Lund Hagem arkitekter og HUS Arkitekter med Lilleby Eiendom som byggherre) hedrende omtale.

Temaet for årets pris var «en god bolig gjennom hele livet».

– Vindmøllebakkener bofellesskap er en ny og spennende boform, som legger til rette for gode sosiale møteplasser for beboerne. Jeg tror de store fellesarealene vil bidra til bedre livskvalitet for de som bor der, ved å øke tryggheten og redusere ensomheten, sier Astrup. Han delte i dag ut prisen på DOGA i Oslo.

Juryen har i år sett etter boligprosjekter som tar høyde for et mangfold av livssituasjoner. I tillegg kommer prisens faste krav om gode kvaliteter knyttet til miljø, klima, tilgjengelighet og byggeskikk.

– Et levende bomiljø bør ha en blandet alderssammensetning og boligene bør ikke bare innrettes for én aldersgruppe. Boliger og uteområder må derfor legge til rette for et aktivt liv så lenge som mulig, være sosialt bærekraftige og til en pris som folk flest kan ha råd til. Vindmøllebakken oppfyller disse kravene særdeles godt, og utmerker seg med å legge til rette for fellesskap og deling, sier juryleder Erling Lae.

Vindmøllebakken ligger i et sentrumsnært transformasjonsområde i Stavanger og er godt tilpasset et byområde med betongsiloer, tidligere fabrikker og gamle, små, hvite trehus. På tomten lå et industribygg som er gjenbrukt til parkeringskjeller og utearealer.

– Selv om prosjektet har et stort volum så er dette brutt ned med en utforming og med materialer og farger som er tilpasset trehusene rundt, sier Lae

Powered by Labrador CMS