Utvikling:

BOLIGER: Plan- og bygningsetaten mener også at det må undersøkes om det kan etableres boliger i prosjektet.

Truer med å stoppe plan ved Børsen

Hav Eiendom vil bygge 10.500 kvadratmeter næringsarealer ved Oslo Børs, men Plan- og bygningsetaten mener at Bjørvikaplanen må legges til grunn.

Publisert

På den drøyt 7,7 mål store tomta ved Børsen – som nå brukes til bussparkering– ønsker Hav Eiendom å realisere et prosjekt som omfatter park og et tilhørende næringsbygg. Sistnevnte skal fylles med aktive førsteetasjer, arbeidsplasser og funksjoner for Oslos befolkning. Fordeling mellom formålene kontor, forretning, bevertning, annen næring og tjenesteyting vil avklares i planprosessen. Forretningsarealer skal maksimalt tilsvare 20 prosent av første etasje.

Grape Architects bestilte oppstartsmøte for prosjektet (Sadelmakerhullet) i mars, og i område- og prosessavklaringer skriver Plan- og bygningsetaten (PBE) nå at Bjørvikaplanen S-4099 må legges til grunn forplanarbeidet.

– Dersom dere ikke følger opp disse føringene, vil vi stoppe planinitiativet. For øvrig mener vi at det må undersøkes om det kan etableres boliger i planområdet, skriver etaten.

PBE viser til at Kvadraturens faste bystruktur mot Bjørvika i dag er noe fragmentert. Bjørvikaplanen legger opp til en videreføring av Kvadraturens tydelige gatestruktur i Tollbugata, Strandgata og Rådhusgata, samtidig som den ivaretar siktlinjer mellom Børsen og Operaen.

– Med bebyggelse i nord og sør på A5, slik Bjørvikaplanen legger opp til, vil Børsens gavlfasader få tydelige lommeparker. Dette gir en god variasjon av byrom. Langs Strandgata legger Bjørvikaplanen opp til en vekselvirkning mellom park og bebyggelse. Hvis Børsens gjerder tas ned, kan Børshagen få diagonale stiforbindelser som forlenges inn og over friområdet A40, heter det i område- og prosessavklaringen.

PBE ser verdien av forslagstillers ønske om å styrke de visuelle forbindelsene fra Kvadraturen mot fjorden og Operaen, «men ettersom dette vil gå på bekostning av en sentral og beskyttet park og videreføringen av Kvadraturens bebyggelsesstruktur slik Bjørvikaplanen legger opp til, bør ikke den foreslåtte siktlinje prioriteres». 


Etaten påpeker også at det er et stort behov for boliger i Oslo, og at etablering av boliger i nærhet til kollektivknutepunkt er et overordnet mål. 


– Handlingsplanen for Kvadraturen legger opp til en økt andel boliger for å vitalisere området. En større andel beboere tilfører området en større variasjon i bruk og bidrar til mer byliv på kveldstid. Dette vil øke opplevelsen av trygghet og gi ringvirkninger i form av lengre åpningstider og nye typer tilbud.

PBE støtter forslagstillers intensjon om å skape aktive førsteetasjer. Programmeringen av førsteetasjene, parken og byrommene må sees i sammenheng.

– Vi anbefaler utadrettet virksomhet mot parken og Langkaia. I tillegg bør fasadene mot Tollbugata, Rådhusgata og Strandgata være aktive. Vi støtter forslagstillers intensjon i at byggenes førsteetasjer og uterommene vil være gjenstand for kommende medvirkningsprosesser, skriver PBE.

Powered by Labrador CMS