Aktuelt:

BESPARENDE: KLP er en aktør som tenker energibruk. At de har fått Tjuvholmen Allé 16 BREEAM In-use sertifisert betyr at energibruken siden prosjektstart i 2018 er redusert med 500.000 kWh.

Trenger flere milliarder for å nå klimamål

Over hele verden fremskynder klimamål implementeringen av smarte, avkarboniserte og energieffektive bygninger. Men det kommer til å koste mye. Svært mye.

Publisert

Ifølge en pressemelding trenger bygninger flere milliarder i kapitalinvestering for å nå klimamål. Siemens Financial Services (SFS) estimerer investeringsgapet mellom nåværende investeringsnivåer i energieffektiv renovasjon av bygningsinventar og det som trengs for å oppnå avkarboniseringsmål i fire regioner i tre sektorer. Og de påpeker blant annet at:

● For å oppfylle klimaendringsforpliktelser krever bygningsinventar betydelig høyere investering - rundt 3 ganger den nåværende raten.

● Smart finansiering kan muliggjøre større investeringsrate på en økonomisk bærekraftig måte.

SFS kaller sin kunnskapsstudie for Finansiering av klimaendringer: smarte bygninger. Den estimerer investeringsgapet mellom nåværende nivåer av investering i å renovere kontor, sykehus og utdanningseiendom og det faktiske nivået som trengs for å oppfylle økte avkarboniseringsmål innen 2050.

Mye penger

Gapet representerer en betydelig mangel i hvert av de fire studerte landene, spesifikt:

● Europa (68,2 milliarder kroner for kontorer, 19,2 milliarder for sykehus og 48,0 milliarder for utdanning).

● USA (henholdsvis 46,3 milliarder, 8,7 milliarder, 33,2 milliarder).

● Kina (111,0 milliarder, 24,3 milliarder og 94,4 milliarder).

● India (7,9 milliarder, 5,2 milliarder og 54,2 milliarder).

- Forskningen finner at smarte bygninger – som inkorporerer hotdesking, helse og sikkerhet, informasjonstilgangskontroller, infeksjonsdemping og mye mer – er best egnet for å sikre mer effektiv bruk av bygninger, betydelig redusert energibruk og utslipp og forvandling til langt mer bærekraftige ressurser for samfunnet, hevder de i pressemeldingen.

- Vår bruk av bygninger har blitt forstyrret og endret av pandemien. Ikke bare kan smart bygningsinventar takle denne endringen, den vil bidra betydelig til en renere og grønnere fremtid. Smarte finansieringsløsninger kan fremskynde forandringshastigheten og hjelpe bygningseiere å oppnå karbonnøytralt bygningsinventar innen 2050, sier Christian Hermansen i SMS Norge.

Powered by Labrador CMS