Bolig:

OMSTRIDT: Det har strømmet inn med høringsuttalelser, etter at det reviderte småhusplanen ble lagt ut på offentlig ettersyn.

Statsforvalteren reiser innsigelse til småhusplanen

Innsigelsen fremmes på bakgrunn av «mangelfull ivaretakelse av forhold som har vesentlig betydning for samfunnssikkerheten».

Publisert

I et brev til Plan- og bygningsetaten (PBE) skriver Statsforvalteren i Oslo og Viken at de generelt er positive til at Oslo kommune ønsker å revidere småhusplanen. Samtidig medfører revisjonen en ytterligere innstramming i bevaringen av forholdsvis store boligområder i ulike deler av kommunen.

– Ved å skjerme disse områdene mot fortetting, kanaliserer man samtidig veksten til andre områder i byen. Vi mener det er relevant å stille spørsmål ved om dette bidrar til å opprettholde eksisterende strukturelle sosiale utfordringer i Oslo, skriver Statsforvalteren.

I uttalelsen påpekes det at forslaget til ny småhusplan, som detaljregulering, er av en planfaglig spesiell karakter, ved at det legges opp til ytterligere innstramming i bevaringen av forholdsvis store boligområder i ulike deler av kommunen. Områdene har imidlertid både fysiske og sosiale likhetstrekk når det kommer til arkitektur og det bebygde miljø, befolkningssammensetning og sosioøkonomisk status.

– En åpenbar samfunnsmessig konsekvens av planforslaget, er at det legges til rette for en opprettholdelse av disse sosiale og fysiske forholdene. Følgelig er det lite sannsynlig at planforslaget bidrar til å motvirke prosesser som driver sosial og geografisk segregasjon.


– Samtidig er det også usikkert hvorvidt mer boligutbygging ville ledet til en vesentlig endring av befolkningssammensetningen i de aktuelle områdene. I tillegg er det slik at nabolagene som berøres av planforslaget innehar det mange anser som kvaliteter som gjør dem til attraktive og gode bo- og oppvekstmiljø. Bevaringen av slike kvaliteter kan være en positiv konsekvens av planforslaget med hensyn til sosial bærekraft. 


Statsforvalteren er uansett at den oppfatning at planforslaget utløser noen relevante spenninger relatert til FNs bærekraftsmål, herunder med tanke på segregasjon og miljømessig urettferdighet.

– Disse forholdene er i forholdsvis beskjeden grad beskrevet i planforslaget. En mer inngående omtale av de sosiale og geografiske konsekvensene av planforslaget, også der det er en betydelig grad av usikkerhet, vil bidra til å ansvarliggjøre kommunens areal- og samfunnsplanlegging. På bakgrunn av dette vil vi anbefale at planbeskrivelsen revideres, slik at det i større grad synliggjøres hvilke overordnende konsekvenser planforslaget kan ha i henhold til både kommunale og nasjonale føringer for sosial bærekraft.

Innsigelsen til planforslaget fremmes imidlertid på bakgrunn av mangelfull ivaretakelse av forhold som har vesentlig betydning for samfunnssikkerheten. Statsforvalteren mener at reguleringsplanen ikke ivaretar kommunens / forslagsstillers plikt etter plan- og bygningsloven §4-3 om samfunnssikkerhet og risiko- og sårbarhetsanalyse (ROS-analyse).

– Planmyndigheten skal etter krav i plan- og bygningsloven § 4-3 påse at det ved utarbeidelse av planer for utbygging utarbeides en risiko- og sårbarhetsanalyse (ROS-analyse), eller selv utarbeide en. Formålet med ROS-analysen er å vise alle risiko- og sårbarhetsforhold som har betydning for om arealet er egnet til utbygging, og eventuelle endringer i slike forhold som følge av planlagt utbygging. Detaljreguleringsplanen til Oslo kommune småhusplan har ikke vedlagt ROS-analyse, og kravet i pbl. er ikke ivaretatt.

Statsforvalteren påpeker også at NVE fremmer innsigelse til småhusplanen fordi sikkerheten mot flom og skred, og hensyn til energianlegg, ikke vurdert og innarbeidet i planen. Statsforvalteren stiller seg bak denne innsigelsen.

For øvrig er Statsforvalteren usikker på om en detaljregulering, som «den reviderte småhusplanen er å anse som», er riktig planverktøy for å regulere et så stort område.

– Detaljreguleringsplan egner seg for konkrete avgrensede prosjekter. Etter vår vurdering er det tvilsomt at et område som omfatter 24.000 dekar fordelt over 28.000 eiendommer på forskjellige områder i byen, er å anse som et konkret og avgrenset prosjekt. Det at detaljreguleringsplan er valgt som plantype, medfører utfordringer knyttet til kravet om ROS-analyse. Som følge av at det ikke er gjennomført en ROS-analyse, fremmer vi innsigelse til planen, skriver Statsforvalteren.

Powered by Labrador CMS