Slik er forslaget til eiendomsskatten

Publisert Sist oppdatert

Hovedinnholdet i forslagene er kjent fra før, og innebærer at eiendomsskatt skrives ut på boliger i 2016 med 2 promille. Skatten for 2016 også vil skrives ut på eiendom som ikke er bolig, men heller ikke næringseiendom (eller verk og bruk), eksempelvis enkelte tomter mv. Sakkyndige takstnemnder vil foreta klassifiseringen av eiendommene i de ulike kategoriene. 

For næringseiendom og verk og bruk utskrives skatten i 2017 med 3 promille.

Les også: Dette bør du vite

Bystyret har besluttet at eiendomsskatten for boliger skal bygge på ligningsverdien som ligningsmyndighetene setter på eiendommen året før skatteåret. Annen eiendom skal verdsettes av to sakkyndige nemder oppnevnt av bystyret, en for næringseiendom og verk og bruk, og en for øvrige eiendommer. 

De sakkyndige nemdene tillates å fastsette sjablonger for å fastsatte verdien på eiendommene, men det legges også opp til at takstvedtakene skal bygge på en konkret vurdering av eiendommene. 

Les også: Over 30.000 boliger må takseres

Les også: Eiendomsskatt på kunstig høye verdier

Les også: – Slår inn på fastsettelse av kjøpesum

I denne prosessen vil eiendomskattekontoret (kemnerkontoret) innhente opplysninger fra eier og/eller bruker av eiendommen og nemdene vil instruere besiktigelsesmenn som vil gjennomføre befaringer. I disse prosessene er det viktig for aktørene å være klar over at det vil gjelde en opplysningsplikt og medvirkningsplikt for eier og bruker, frist på 4 uker kan fastsettes. 

Ettersom det for næringseiendom kan variere om det er eier eller leietaker som faktisk svarer eiendomsskatten, er det vesentlig at partene har god kontroll på og vurderer relevansen og kvaliteten på de opplysninger som blir gitt i forbindelse med prosessen. 

Det vil ifølge saksbehandlingsreglene være «eier (skattyter)» som mottar varsler i anledning prosessen, og vi vil følgelig oppfordre at leietakere som er ansvarlig for å svare eiendomsskatt til at de innen rimelig tid varsler utleier at de ønsker å delta i prosessen.  

Det er foreslått å frita eiendommer som er eiet av stiftelser og institusjoner med allmennyttig formål, og at bystyret skal vedta en egen liste over de eiendommer fritaket gjelder for. 

De aktører som besitter slike eiendommer bør allerede nå ta kontakt med kommunen for å sikre at de blir vurdert. Videre vil også eiendommer av historisk verdi, og som er automatisk fredet eller vedtaksfredet etter kulturminneloven, være unntatt. 

Les også: Hvem får regningen?

Boliger som er ferdigstilt skal etter forslaget fritas fra beskatning i første skatteår etter ferdigstillelsen, slik at boliger som er ferdigstilt i 2015 ikke beskattes i 2016. Det fremstår som uklart hvordan eiendommer eventuelt beskattes i forkant av dette, dvs. i perioden fra boligbygging er besluttet, mens eiendommen er i utviklingsfasen og frem til det året den ferdigstilles med en eller flere boliger. 

Torill H. Aamelfot og Elin Sæte Løfsgaard er begge advokater/partnere i Deloitte Advokatfirma

Les også: Konvertering til bolig – hva med skatten?

 

Powered by Labrador CMS