Juss:

GROVT BEDRAGERI: Huseieren trodde han skulle få pusset opp huset. Arbeidene ble knapt utført, og i stedet ble han loppet for flere millioner kroner. (Ill. foto)
GROVT BEDRAGERI: Huseieren trodde han skulle få pusset opp huset. Arbeidene ble knapt utført, og i stedet ble han loppet for flere millioner kroner. (Ill. foto)

Skulle pusse opp, men ble i stedet rundlurt for mange millioner kroner

Mannen i 70-årene inngikk avtale om å få pusset opp eneboligen i Oslo. Ett år etterpå var lite av arbeidet utført, mens håndverkeren i mellomtiden hadde trikset til seg nærmere åtte millioner kroner.

Publisert

I slutten av august må en håndverker fra Sandefjord møte i Oslo tingrett, tiltalt for grovt bedrageri av en oslomann i 70-årene. Tiltalen, som er tatt ut av Oslo politidistrikt, viser at sandefjordingen har utnyttet oslomannens tillit til å fylle sin egen bankkonto, mens ytelsene den andre veien har vært ganske sparsomme.

Historien starter i 2017, hvor huseieren inngår avtale om å få pusset opp huset sitt. Boligen er en eldre villa på en stor tomt på Nordstrand. Avtale ble gjort med sandefjordingen, som er i 20-årene. På dette tidspunktet var han eier av et enkeltmannsforetak i vestfoldbyen som drev med byggearbeider.

Håndverkeren fikk ved flere anledninger overført større og mindre beløp, som skulle gå til materialer og arbeider på huset. Arbeidene ble imidlertid ikke utført, fremgår det av tiltalen. Huseieren betalte fakturaene ved hjelp av bankremisser og kontanter som han overleverte sandefjordingen.

Videre skal håndverkeren ha gjort det klart at han trengte penger for å dekke merverdiavgiftskrav som var påløpt i forbindelse med oppussingsarbeidet, til tross for at kravene ikke var reelle. Huseieren gjorde opp også disse kravene med kontanter.

Tiltalen viser at det etter hver tok slutt med kontantbeholdningen til 70-åringen. Men håndverkeren visste råd, og fikk huseieren til å ta opp seniorlån i BN-bank. Mannen i 20-årene hjalp til med søknaden, og banken innvilget et lån på 2,2 millioner kroner. Han benytte deretter pengene til private formål ved å benytte huseierens nettbank og/eller bank-ID og/eller bankkort, fremgår det av tiltalen.

Håndverkeren fikk også huseieren til å låne bort et VISA-kort, et DNB Mastercard og et Circle K kredittkort, som alle ble tømt for store beløp under dekke av at det skulle kjøpes materialer til oppussingen.

Påtalemyndighetene mener det på ble overført «minst» 7,6 millioner kroner fra 70-åringen til sandefjordingen på denne måten.

Når det gjelder verdien av det utførte arbeidet på huset, har påtalemyndigheten fått taksert disse til 486.000 kroner.

Benyttet huseierens bank-ID til å ta opp lån

Saken stopper imidlertid ikke der. I henhold til tiltalen søkte håndverkeren om forbrukslån hos EnterCard, ved å benytte huseierens bank-ID. I tillegg brukte han en epostadresse som håndverkeren selv hadde opprettet, hvor 70-åringens navn ble brukt. På denne måten fikk han ut 350.000 kroner.

Deretter gjorde han den samme øvelsen i Bank Norwegian og i S-banken, som ga ham 425.000 kroner inn på konto

Bedrageriet ga håndverkeren en samlet gevinst på 7,9 millioner kroner. Men etter alt å dømme må mannen belage seg på et lengre fengselsopphold i stedet. Den øvre strafferammen for grovt bedrageri er seks års fengsel.

Tiltalebeslutningen viser at politiet har tatt beslag i et beløp på 300.000 kroner hos håndverkeren, og det er lagt ned påstand om erstatning/oppreisning til huseieren.

Powered by Labrador CMS