Artikkelforfatterne er partner og advokat Trude Gran Melbye og partner og advokat Lars-Petter Weyer-Larsen i Advokatfirmaet Selmer.
Artikkelforfatterne er partner og advokat Trude Gran Melbye og partner og advokat Lars-Petter Weyer-Larsen i Advokatfirmaet Selmer.

Bortfall av kjøps- og forkjøpsretter (+)

Kjøps- og forkjøpsretter til eiendom dukker hyppig opp i både transaksjoner, utviklingsprosjekter, tomtefesteforhold og leiekontrakter. At retten er bortfalt, kan komme som en gledelig eller ubehagelig overraskelse for de berørte.

Publisert

Kan kjøpsretter foreldes før fristen for å gjøre dem gjeldende er utløpt? Hvor lenge – og ved hvor mange salg – gjelder en forkjøpsrett? Hvor lenge gjelder kommunens forkjøpsrett når en leiegård har skiftet eier? Kjøps- og forkjøpsretter dukker opp i mange former og sammenhenger. Felles for dem alle er at de faller bort på et tidspunkt. Her ser vi nærmere på når.

Grunnleggende om begreper og bortfallsgrunner

En kjøpsrett (også kalt «løsningsrett») er en rett til å kjøpe eiendom, aksjer mv. en gang i fremtiden, og kan være knyttet til gitte betingelser, tidspunkter eller hendelser. En forkjøpsrett er en underkategori av kjøpsrettene, og er en rett til å kjøpe eiendom, aksje mv. når denne skifter eier. I det videre brukes primært samlebegrepet kjøpsrett.

Med Estate Pluss får du tilgang til alle PLUSS-sakene med ekstra innhold. Estate PLUSS er vår utvidede redaksjonelle satsning, og kommer i tillegg til vårt eksisterende innhold.

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

1 bruker
NOK 449,- pr mnd.
Faktureres kun årlig.

Bestill her

2 brukere*
NOK 798,- pr mnd. / 399 pr bruker. Faktureres kun årlig.

Bestill her

3 brukere*
NOK 1 047,- pr mnd. / 349 pr bruker. Faktureres kun årlig.

Bestill her

Ønsker dere flere enn 3 brukere?Bestill her

* Antallet brukere i abonnementet er låst og splittes ikke opp.