Tech:

LYS: Et nytt forskningsprosjekt vil skape bedre lysforhold i utviklingen av eiendommer.

På jakt etter sollyset

- Det er særdeles viktig at bygningsdesign sikrer god tilgang på dagslys, sier prosjektutvikleren.

Publisert

Rådgivningselskapet Erichsen & Horgen er det eneste norske selskapet som nå deltar i et internasjonalt forskningsprosjekt om dagslys og solforhold. Prosjektet har som mål å utvikle metoder som sikrer best mulig utnyttelse av solenergi og dagslys i planleggingen og utformingen av nye og eksisterende områder.

- Mange tilbringer over 90 prosent av tiden sin innendørs. Det er derfor særdeles viktig at bygningsdesign sikrer god tilgang på dagslys. Det er dette vi skal forske på. Gode solforhold er nøkkelen for å skape et vellykket uteområde og nabolag, sier prosjektutvikler Arnkell Jonas Petersen.

Han påpeker at når det bygges tett er det viktig at arealer og overflater blir utnyttet maksimalt både.

- Tak- og fasader skal ivareta funksjoner som grønne tak, takterrasser, overvannshåndtering, tekniske installasjoner og tilgangen på sollys. Det er spesielt dette vi vil se nærmere på i tillegg til å fremme lokal produksjon av solenergi, påpeker dagslyseksperten.

– Mange av premissene for dagslysforhold i bygninger og uteområder settes i tidligfase uten at vi forstår eller kvantifiserer hva vi gjør. Når vi sammenligner volumer, er det ofte basert på synsing. Med prosjektet ønsker vi å innføre en kvantitativ metodikk som skal bidra til at dagslys og optimalisering av solforhold i større grad blir premissgivende faktorer i tidligfase ved utforming av nye byggeprosjekter, poengterer han.

Erichsen & Horgen er sammen med NTNU de eneste norske deltakerne i prosjektet Solar Neighbourhood Planning. De tok selv initiativ til å bli med, og vil nå ha kontakt med utviklere og byggherrer som har solforhold og dagslys på agendaen.

– Vi ønsker å jobbe med prosjekter i oppstartsfasen for å studere dagslysforhold i tidligfase, og optimalisere solforhold på bygninger og uteområder. Ved å delta vil eiendomsutviklere og byggherrer med større sikkerhet utnytte arealet sitt og bruke resultatene som et verktøy. De kan også bidra med innspill til reguleringer og forskrifter og være i front i en fremtidsrettet utvikling som styrker egen miljøprofil, forteller Petersen.

Powered by Labrador CMS