Aktuelt:

GJENNOMGANG Knut Berget og Ragnar Eggen i Akershus Eiendom går gjennom fjorårets transaksjonsmarked.

– På grensen til euforisk

Etter et nærmest euforisk transaksjonsmarked i andre halvår i fjor, har 2021 startet med renteoppgang og slutten på yieldkompresjonen.

Publisert

Næringsmegleren Akershus Eiendom er ute med en oppsummering av transaksjonsmarkedet. Analysesjef Ragnar Eggen har talt opp samlede transaksjoner på nesten 112 milliarder kroner i fjor, og det var hovedsakelig norske kjøpere i markedet.

Utenlandske investorer sto for 14 prosent av kjøpene i 2020, mens eiendomsselskapene utgjorde 32 prosent. Syndikatene ble en enda viktigere aktør i 2020, med 33 prosent av volumet, noe som var opp fra året før.

Tidligere år har såkalte «family office»-investorer hatt en beskjeden handel av norske næringseiendommer. Men i fjor kom de for fullt inn i markedet, ifølge tallene til Akershus Eiendom.

– 10,5 milliarder kroner i store transaksjoner er blitt kjøpt av family offices, sier Ragnar Eggen i Akershus Eiendoms videopresentasjon og trekker frem Canica og Ferd som store kjøpere i den kategorien.

Partner Knut Berget i transaksjonsavdelingen til Akershus Eiendom oppsummerte ett brennhett transaksjonsmarked.

– Transaksjonsmarkedet i andre halvår har vært veldig bra, nesten på grensen til euforisk. Ting gikk raskt, og det var veldig mange bilaterale prosesser, sier Berget.

Kjappe prosesser gjorde det vanskelig for utlendingene å få hengt med i budrundene.

Gjennom store deler av 2020 var det et dramatisk fall i rentene i Norge, men fra fjerde kvartal har det vært en bratt opptur i de lange rentene. Det påvirker investorinteressen. Samtidig har ikke de korte NIBOR-rentene steget like mye, noe som ifølge Berget er viktig for eiendomsinvestorene som finansierer seg med korte renter.

– Vi har et stabilt markedssyn fremover. Med rentebildet er det ikke rom for ytterligere yieldkompresjon. Det blir spennende å se hvordan det går med de mer utfordrende segmentene hvor investorene har vært mer risikoavers, og handel og hotell kommer tilbake.

Powered by Labrador CMS