Aktuelt:

FORTETTING: PBE ser av innspillene at det er ulike syn på fortetting både ved knutepunkter og i småhusområder.

Over 160 innspill til det viktige planprogrammet for Oslo

Flere av aktørene som har sendt innspill til Plan- og bygningsetaten, har påpekt behovet for forenklinger i plan- og byggesaksprosesser.

Publisert

Kommuneplanens arealdel – Oslo mot 2040 – skal revideres. Gjennom høringsperioden har det kommet inn mer enn 160 innspill til Plan- og bygningsetaten (PBE).

– Vi er takknemlig for at så mange vil bidra til å gjøre den nye arealdelen bedre. Innspillene dekker alle typer aktører, og temaene som blir tatt opp dekker et bredt felt, sier prosjektleder Hans Martin Aambø i PBE.

Selv om antall innspill er langt færre enn ved høringen av samfunnsdelen, da PBE fikk over 800 uttalelser, skiller denne høringen seg ut. Denne ganger er det ingen like innspill, noe som utgjorde hovedvekten av uttalelsene sist.

To statlige myndigheter har varslet innsigelser. Den ene er fra Bane NOR, som varsler innsigelse til en eventuell bussterminal over Oslo S. Den andre er fra Kystverket, som har påpekt at nyttetrafikk inn til Oslo havn må prioriteres over fritidsbruk av sjøen. Kystverket vil legge ned innsigelse hvis kommunens utredning «Aktiv vannflate» følges opp i kommuneplanarbeidet på en slik måte at det skulle gå ut over nyttetrafikken og sikkerhet på sjøen.

– Vi tar risikoen for innsigelser på alvor, og vil ha dialog med Bane Nor og Kystverket for å løse dette, sier Aambø.

Ifølge PBE er det ca. 30 organisasjoner, 30 private aktører og ca. 40 privatpersoner som har sendt inn uttalelse, i tillegg til en rekke kommunale råd og virksomheter.

– Generelt er uttalelsene lange, grundige og godt poengterte, og det er en gavepakke for planarbeidet å få så gjennomarbeidede innspill, sier Aambø.

Etaten ser at det er store forventninger til hva kommuneplanen kan løse og hvilke forbedringer som må gjøres.

– Mange er opptatt av trygge og gode omgivelser for alle aldersgrupper og at Oslo får grønne områder. Når det gjelder bolig kan vi se at det er ulike syn på fortetting både ved knutepunkter og i småhusområder, samt at flere har påpekt behov for forenklinger i plan- og byggesaksprosesser. Medvirkning og lokal tilpasning er også viktige for flere av innspillene, og vi tar dette med oss videre i arbeidet, sier Aambø.

Etter at PBE har vurdert alle innspillene og bearbeidet planprogrammet, blir det sendt til politisk behandling og fastsettelse. Det er ventet at byrådet behandler planprogrammet og oversender det til bystyret høsten 2021. Deretter fortsetter arbeidet med selve arealdelen for kommuneplanen.

Powered by Labrador CMS