Aktuelt:

MÅ TENKE NYTT: - Vi må komme sammen og finne løsninger for en mer bærekraftig eiendomsbransje, mener Andreas Jebsen (t.v.), daglig leder i Byggstart. Her sammen med f.v. Håkon Hortemo Halvorsen, Kristen Holt og Martin Hæreid, som utgjør resten av ledergruppen i selskapet.

- Også forbrukerne ønsker bærekraftige byggeprosjekter - men bransjen må lede vei

- Vi kan ikke forvente at kundene på egenhånd skal drive frem økt ombruk og valg av miljøvennlige løsninger.

Publisert Sist oppdatert

Denne uken var ledere fra Selvaag Eiendom, Advokatfirmaet Wiersholm, Resirqel AS, Sane og Mad AS samlet på Madserud Proptech Hub for å diskutere forholdet mellom teknologi og ombruk - hva som er viktigst i fremtidens eiendomsbransje.

Samtalen dreide seg rundt sirkulærøkonomi, bærekraftige bygg og teknologi, og det var bred enighet om at bransjen må evne å ha flere tanker i hodet på en gang. Diskusjonen engasjerer flere av medlemmene i coworking-miljøet på Madserud Proptech Hub, som består av både proptech-selskaper og mer etablerte aktører innen arkitektur, eiendomsutvikling og kommunikasjon.

Temaet engasjerer også daglig leder i Byggstart, Andreas Jebsen. Byggstart bistår privatpersoner som skal renovere, bygge om eller bygge på med å finne godt kvalifiserte entreprenører. Jebsen håper at de pågående diskusjonene blant ledende aktører i eiendomsbransjen fører med seg økt kunnskap og erfaringer som kan tas med videre til privatmarkedet.

- I Byggstart har vi fingeren på pulsen til forbrukere som skal renovere, bygge på eller bygge om. Vi følger kunden fra prosjektering til valg av entreprenør, og observerer på kloss hold hvilke vurderinger som er viktig, sier Jebsen.

Han redegjør for en økende interesse blant forbrukere om å være miljøvennlige, og at stadig flere kunder har spørsmål om hvordan man kan redusere prosjektets miljøavtrykk, for eksempel ved ombruk.

Samtidig er det foreløpig svært få som er villige til å la bærekraft gå på kompromiss med opplevd kvalitet og/eller pris.

- Tilbakemeldingene fra forbrukerne er tydelige: pris og kvalitet er de klart viktigste vurderingskriteriene når privatpersoner skal velge entreprenør.

Jebsen mener det er spesielt to ting som kan være med å gi liv til mer bærekraftige prosjekter i privatmarkedet.

- For det første må vi ha mer kunnskap om hvordan bygg og renovering kan gjøres på en mer bærekraftig måte, og denne informasjonen må så tilgjengeliggjøres for forbrukerne. For det andre trenger vi referanseprosjekter som viser hvordan ombruk kan gjøres i praksis, og at dette ikke trenger å gå på kompromiss med kvalitet.

Han får støtte av utviklingsdirektør i Selvaag Eiendom, Magnus Skallerud.

- Ansvaret er delt mellom bransjen og kundene. Vi kan ikke forvente at kundene på egenhånd skal drive frem økt ombruk og valg av miljøvennlige løsninger. Både prosjekterende og utførende aktører må tilegne seg ny kunnskap som gjør det enklere for kundene å velge miljøvennlige løsninger.

- At forbrukere nå viser økt interesse for dette bør bransjen ta som et signal på at tiden er inne for å tenke nytt, avslutter Magnus Skallerud.

Powered by Labrador CMS