Utvikling:

BYUTVIKLING: I årene som kommer skal dette området transformeres.

Nytt eiendomsselskap skal få fart på Nyhavna

Målet er å transformere de gamle industri- og havnearealene til en attraktiv og bærekraftig sentrumsbydel.

Publisert

Representantskapet i Trondheim Havn IKS har nå vedtatt å inngå aksjeeieravtale med Trondheim kommune. Partnerskapet markerer en milepæl i den årelange prosessen med byutvikling på Nyhavna, ifølge en pressemelding.

- Etablering av Nyhavna Utvikling er et tidsskille som setter fart i omforminga av Nyhavna til en bydel med arbeidsplasser, boliger, offentlig og privat service. Jeg er glad vi nå får dette til i samarbeid med de øvrige eierne i havneselskapet og med nybrottsarbeid som har blitt mulig på grunn av endret havnelovgiving, sier ordfører Rita Ottervik.

Samarbeidet om Nyhavna startet i en tid da Havne- og farvannsloven ikke tillot transformering av havneområder. Ny havnelov i 2020 åpnet imidlertid muligheten for å utvikle norske havners arealer til andre formål. I alt 13 trønderske eierkommuner i det interkommunale havneselskapet har tilsluttet seg utfisjonering av havnearealer på Nyhavna og Vestre Kanalhavn i Trondheim.

I dag lever kultur- og kunnskapsnæring, industri- og havneaktivitet side om side på Nyhavna. Mange av industribedriftene har lange festeavtaler som vil løpe parallelt med det nye eiendomsselskapets utvikling.

- Byutviklingen vil antageligvis pågå over flere tiår. Havnevirksomheten vil derfor fortsatt være en del av bildet på Nyhavna i mange år fremover. Trondheim Havn skal ivareta dagens industribedrifter og havnebrukere på best mulig måte mens vi ser på løsninger for relokalisering av dagens havneaktivitet. Samtidig skal vi utvikle ny havneinfrastruktur på de øvrige havneområdene i byen og utnytte disse enda bedre, påpeker havnedirektør Knut Thomas Kusslid.

Eiendommene fisjoneres først ut i et nytt interkommunalt selskap, før det nye interkommunale selskapet omdannes til aksjeselskapet Nyhavna Utvikling. Her eier Trondheim kommune og Trondheim Havn henholdsvis 67 og 33 prosent.

Utbyggingsdirektør Johan Arnt Vatnan i Nye Veier er innstilt som styreleder i det nye selskapet. Valgkomiteens øvrige innstillinger er:

Merete Kvidal (nestleder): Prosjektdirektør for campusutviklingen ved NTNU

Kjell Døvle Kalland: Daglig leder i Hav Eiendom

Siri Hunnes Blakstad: Konserndirektør i Sintef Community

Knut Thomas Kusslid: Havnedirektør, Trondheim Havn

Liv Malvik: Daglig leder i Storm Real Estate

Powered by Labrador CMS