Aktuelt:

GÅR GJENNOM ORDNINGEN: Advokatfullmektig Tine Knutsen og advokat Stian Berger Røsland i Advokatfirmaet Selmer AS har sett nærmere på ordningene som ble lansert for næringslivet generelt, og for eiendomsbransjen spesielt.

Nye støtteordninger for næringslivet

Statsminister Erna Solberg og finansminister Jan Tore Sanner annonserte fredag nye støtteordninger som følge av de utvidede koronarestriksjonene i Norge. Ordningene er på til sammen NOK 16,3 mrd., hvorav NOK 7 mrd. skal gå til tiltak rettet mot næringslivet

Publisert

Statsministeren skisserte tre scenarier for koronapandemien i Norge fremover:

1. Optimist: Flere gode vaksiner ankommer Norge. Risikogruppene er vaksinert til påske og resten av befolkningen i høyt tempo deretter. De fleste smittevernstiltakene kan avvikles før sommeren 2021.

2. Moderat: Vaksinene forsinkes, men virker godt. Risikogruppen er først vaksinert mot sommeren 2021 og resten av befolkningen er vaksinert nærmere jul 2021. Noen tiltak kan avvikles før sommeren, men de fleste smittetiltakene blir stående til årsskiftet 2021/22.

3. Pessimist: Det kommer ikke nok vaksiner, og de som kommer virker ikke godt nok. Smittevernstiltakene avvikles i hovedsak ikke i 2021.

Regjeringen understreket at det utformes strategier for å møte alle scenarier slik at endrede behov som følge av endringer i utviklingen, kan endre tiltak og støtteordninger. Målet er at levedyktige bedrifter ikke skal gå over ende som følge av midlertidige problemer under pandemien.

Kompensasjonsordningen utvides

Kompensasjonsordningen for bedrifter med stort omsetningsfall ble trappet ned og var ment avviklet i august 2020. Smittesituasjonen utover høsten gjorde imidlertid at den ble gjenåpnet for hele næringslivet, og ikke bare reiselivsbransjen. Fra 18. januar ble det mulig å søke på ordningen digitalt, gjennom portalen https://kompensasjonsordning.brreg.no/.

Vilkårene for å kunne omfattes av ordningen er langt på vei som før. Dette innebærer blant annet at foretaket må være etablert før koronapandemien, at det skatter til Norge, har faste utgifter mv. Det skal fortsatt søkes for to måneder av gangen. I praksis vil dette kunne innebære noe underkompensasjon for nedstengningen i januar 2021 når denne vurderes samlet med februar.

For å omfattes av ordningen, må omsettingsfallet være på mer enn 30 %. Dekningsprosenten (justeringsfaktoren) i den nye ordningen vil imidlertid økes til 85 % hvor det endelige støttebeløpet justeres for bedriftens faktiske, prosentvise omsetningsfall. Det vil fortsatt være særlige regler for hva foretak/konsern kan motta per måned.

Regjeringen foreslår at beregningen av omsetningsfall gjøres ved å sammenligne omsetning i støtteperioden med samme periode i 2019. Siden det er lenge siden 2019, skal omsetningen i 2019 justeres i tråd med utviklingen i konsumprisindeksen.

Mulighet for utsatt innbetaling av skatter og avgifter ut juni 2021

Den midlertidige ordningen for utsettelse av skatte- og avgiftsinnbetalinger foreslås forlenget til 30. juni 2021. Det er verdt å merke seg at dette likevel ikke gjelder for merverdiavgiftskrav som forfaller etter 12. april. Dette koster statskassen om lag 200 millioner kroner.

Lokale tilskudd

Det settes av 1 milliard kroner til tilskudd til kommuner. Slike ordninger vil gjøre at særlige utfordringer i enkelt kommuner som følge av lokale tiltak eller utslag av tiltak, kan kompenseres utenfor de generelle statlige og brede ordningene.

Kompensasjonsordning for bedrifter som benytter utenlandsk arbeidskraft

Regjeringen foreslår at kompensasjonsordningen for bedrifter som benytter utenlandsk arbeidskraft som må ha innreisekarantene videreføres til 30. april 2021. Ordningen går ut på at bedriftene får kompensert et fast beløp per arbeidstaker per døgn, foreløpig anslått til 240 millioner kroner.

Anslaget kan synes noe lavt, men henger trolig sammen med at regjeringen har innført de strengeste innreisereglene siden mars 2020. I praksis er grensen nå stengt for alle utlendinger som ikke er bosatt i Norge. Fra dette gjøres det unntak for personer som ivaretar samfunnskritiske funksjoner, helsepersonell fra Sverige og Finland som arbeider i norsk helse- og omsorgstjeneste, personer som driver med vare- og persontransport, og for personer med enkelte andre særlige begrunnelser. Det er med andre ord et langt mer begrenset antall bedrifter som har behov for kompensasjon knyttet til utenlandske arbeidstakere som må i karantene i dag sammenlignet med situasjonen før de nye reglene. Det er derfor grunn til å tro at anslaget vil gå betraktelig opp når innreisereglene mykes opp.

Testing på grensen og karantenehoteller

Det foreslås å forlenge karantenehotellordningen ved grensen, og at egenandelen skal reduseres for arbeidsreisende. Kostnaden er anslått til 460 millioner kroner, og tar høyde for mulig varighet ut juni 2021.

Regjeringen foreslår også rundt 200 millioner kroner til testing ved karantehoteller og grenseoverganger, og 75 millioner kroner til nasjonalt telefonsenter for å bistå kommunene med innreiseregistrering.

Sykepenger og dagpenger

De midlertidige reglene om sykepenger videreføres til 30. juni 2021. Reglene gjelder for arbeidstakere, selvstendig næringsdrivende og frilansere ved fravær som er koronarelatert. Videreføringen er anslått å koste rundt 660 millioner kroner.

Det er videre foreslått midlertidige endringer i kravene til minste arbeidstidsreduksjon og minsteinntekt i dagpengeordningen. Dette anslås å koste rundt 240 millioner kroner.

Event og reiseliv

Det er videre foreslått å bevilge 1 milliard kroner til å utvide omstillingsordningen for event- og reiselivsnæringen.

Kultur, frivillighet, idrett og innovasjon

Regjeringen foreslår å bruke 650 millioner kroner for å forlenge stimulerings- og kompensasjonsordningene for kultur, idrett og frivillighet til 1. september 2021.

Videre foreslås det å bevilge 500 millioner kroner til innovasjonstilskudd, slik at små og mellomstore vekstselskaper kan gjennomføre utviklingsprosjekter gjennom pandemien.

Powered by Labrador CMS