Aktuelt:

Forfatterne er Trude Gran Melbye og Stian Berger Røsland, begge partnere og advokater i Advokatfirmaet Selmer AS.

Nye støtteordninger for koronarammede bedrifter

Regjeringen annonserte i dag nye støtteordninger som følge av de utvidete koronarestriksjonene, på til sammen MRD 17,7.

De nye støtteordningene går blant annet ut på en ny kompensasjonsordning på inntil MRD 5 for bedrifter med stort omsetningsfall som følge av koronaepidemien, en kompensasjonsordning på MNOK 480 til utgifter bedriftene har når utenlandsk arbeidskraft må ha innreisekarantene og en støtteordning på MNOK 300 for store publikumsåpne arrangementer. I tillegg kan nevnes 1 MRD til videreføring av midlertidige regler for sykepenger til arbeidstakere, frilansere og selvstendig næringsdrivende, videreføring av høyere kompensasjonsgrad i dagpengeordningen og av midlertidige regler for omsorgspenger og MNOK 250 til driftsutvikling for reiselivsbedrifter.

Kompensasjonsordning for bedrifter med stort omsetningsfall

Den tidligere kompensasjonsordningen for bedrifter med stort omsetningsfall gjaldt til og med august, og siste søknadsfrist var 31. oktober. Den nye ordningen vil baseres på den gamle, og vil gjelde fra 1. september 2020 til 28. februar 2021. Ordningen vil gjelde de samme næringene som den tidligere ordningen, med et vilkår om mer enn 30 % omsetningsfall som følge av koronaepidemien.

Dekningsprosenten (justeringsfaktoren) i den nye ordningen vil være 60 % for september og oktober, og 70 % fra og med november. Som før vil det endelige støttebeløpet justeres for bedriftens faktiske, prosentvise omsetningsfall. For eksempel vil et foretak med 50 % omsetningsfall i november få dekket 35 % av sine faste, unngåelige kostnader for samme periode, mens et foretak med 100 % omsetningsfall vil få dekket 70 % av disse kostnadene. Det er foreløpig ikke tilkjennegjort om de øvre grensene for hvor mye støtte et foretak/konsern kan motta per måned endres fra tidligere ordninger.

Brønnøysundregistrene skal nå forvalte den nye ordningen, og målet er at søknadsportalen via altinn skal være åpen fra januar 2021. Søknad for september/oktober og november/desember må sendes samlet i januar 2021, mens søknad for januar og februar sendes i mars 2021. Med andre ord vil det ikke skje noen utbetaling før i 2021.

Så lenge den nye kompensasjonsordningen baseres på den gamle, vil enhver reduksjon bedriften oppnår i sine faste, uunngåelige kostnader (for eksempel redusert husleie) føre til redusert støtte. Som tidligere kan det dermed være mer hensiktsmessig å avtale betalingsutsettelser enn -reduksjoner så lenge kompensasjonsordningen gjelder.

Kompensasjonsordning for bedrifter som benytter utenlandsk arbeidskraft

Det vil bli opprettet en egen kompensasjonsordning for bedrifter som benytter utenlandsk arbeidskraft som må ha innreisekarantene. Ordningen går ut på at bedriftene får kompensert et fast beløp per arbeidstaker per døgn, foreløpig anslått til NOK 800-1 000. Ordningen vil gjelde for perioden 1. november 2020 til 28. februar 2021, og vil bli vurdert forlenget ved behov.

Støtteordning for store, publikumsåpne arrangementer

Regjeringen foreslår videre å gi MNOK 300 gjennom en støtteordning for store, publikumsåpne arrangementer (forventet publikumstall på minst 500), inklusive mat- og landbruksfestivaler, som skulle ha vært avholdt i perioden 5. mars‑31. desember 2020 men som har blitt avlyst grunnet smitteverntiltak. Ordningen skal dekke påløpte kostnader knyttet til arrangementet, inklusive lønnskostnader, med 60 % av faktisk underskudd per arrangement. Ordningen gis som et tilskudd, hvorav 20 % av tilskuddet gis med betingelse om at arrangøren avholder et lignende arrangement innen utløpet av 2022.

Ordningen vil også kunne gi dekning til arrangementer som delvis har blitt gjennomført, men til lavere besøk.

Powered by Labrador CMS