CARBONATOR: Linda Vik i Obos er prosjektleder for den nye appen.
CARBONATOR: Linda Vik i Obos er prosjektleder for den nye appen.

Ny app måler personlig klimaavtrykk

Det som startet med en vill idé om å kunne måle personlig CO2-utslipp ved hjelp av reelle data, er blitt til en ny app.

Publisert

Appen til Obos er foreløpig kun tilgjengelig for noen testpersoner, men brukergruppen skal utvides utover høsten. Målet er å utvikle en tjeneste for alle som ønsker å redusere eget klimaavtrykk, ifølge en pressemelding.

Torgrim Oksavik Lockertsen er en av testbrukerne av appen som er døpt Carbonator. Han bor i selskapets Living Lab på Vollebekk i Oslo øst, en testarena der beboerne er med på å utforske hvordan vi skal leve og bo i fremtiden.

I to måneder har han målt hvor store CO2-utslipp han står for knyttet til bolig-, vann- og energiforbruk.

Enklere å redusere

– Jeg tenker ofte over klimaavtrykket mitt og hvordan jeg kan redusere det. Appen gjør at jeg kan følge med på forbruket mitt og forsøke å redusere det der det er mulig, sier Oksavik Lockertsen.

Bare det å dusje to minutter kortere, fylle opp vaskemaskinen eller senke innetemperaturen med én grad, kan gi stor reduksjon i forbruket, hevder Obos.

– Bevissthet rundt eget forbruk, og muligheten for å sammenlikne seg med andre, bidrar til å redusere utslipp. I appen kan jeg se om jeg ligger under eller over gjennomsnittet til de andre testpersonene. Samtidig er det enkelt å se om endringene jeg gjør i hverdagen faktisk fungerer. Det er motiverende, sier påpeker han.

Vil dekke hele landet

Ideen om å kunne måle personlig klimaavtrykk startet hos medarbeidere i Obos høsten 2021. Folk flest vet ikke hvordan eget forbruk påvirker klimaet, og det er vanskelig å endre adferd dersom man ikke kjenner utgangspunktet, eller ser effekten av de reduserende tiltakene man gjør, påpekes det i meldingen.

Etter at Carbonator er testet grundig hos de første deltakerne er planen å utvide til nye og gamle borettslag, gjerne bygget i ulike tiår og ulike steder i landet.

– Vi har mye tilgjengelig data om CO2-utslipp knyttet til hver enkelt bolig. Derfor er det mulig å måle personlig klimaavtrykk med reelle data. Å gjøre beregninger ville vært den enkleste løsningen, men det er ikke like motiverende for adferdsendring. I appen ser brukerne med en gang om de små endringene de gjør i egen hverdag virker inn på resultatet. Vi håper å kunne inspirere til å redusere eget forbruk, sier prosjektleder Linda Vik i Obos.

Ønsker partnere

Hittil har boliggiganten jobbet med samarbeidspartnere som Tba, cChange, Deloitte og Cognite. Nå leter de etter flere partnere som vil være med på klimadugnaden.

Vik ønsker å samarbeide med bransjeledere innen transport, mat og drikke med en tydelig bærekraftsagenda, som kan lede an i en klimadugnad. Hun har allerede startet en dialog med mulige partnere som kan bidra med data om reisevaner og matinnkjøp.

Oksavik Lockertsen skulle gjerne hatt enda flere data i appen, og har foreslått at brukerne også skal kunne registrere reiser, hvilket framkomstmiddel de bruker og hvor mye kjøtt de spiser.

– Jeg har også foreslått å koble appen til GPS på telefonen. Noe jeg mener kan gi god del nyttig informasjon. Har du for eksempel reist fra Oslo til Tromsø på to timer, så har du mest sannsynlig tatt fly, mener han.

Powered by Labrador CMS