Aktuelt:

SELGES: Perlen på Hammersborg er nå lagt ut på finn.

Neste stopp – loppemarked

Finn.no er landets ledende markedsplass og formidler alt fra brukte kaffekopper til nye moteklær, utgåtte ski, bestemors gamle pels og naturligvis eiendom. Inkludert et stort tidligere bibliotek.

Publisert Sist oppdatert

Skjebnen til Deichmans hovedbibliotek på Hammersborg i Oslo har vært diskutert i mange år og i fjor ble det klart at bygningen skal selges. Den arkitektoniske perlen vis-a-vis har siden 1933 har gledet hundretusener av litteraturelskende mennesker, og enda flere forbipasserende har sikkert gjort seg opp noen tanker om det vakre bygget. Nå må boklånerne gå til Bjørvika for å få tilfredsstilt sine litterære behov.

Dermed er fremtiden til den gamle bygningen ytterst usikker. For grunnen til salg er enkel - ifølge Aftenposten er ingen kommunale eller statlige aktører interessert i å ta over. Flere interessenter har likevel vært i kontakt med Oslo kommune for befaring av eiendommen siden nyheten om salg ble kjent, men det er først nå hovedbiblioteket er lagt ut for salg blant annet ved en annonse på finn.no.

– Det er stor interesse for eiendommen, sier Thor Bjørdal i Colliers International.

I annonsen er det lett å se hvorfor det 12.500 kvadratmeter store bevaringsverdige praktbygget ikke er for alle potensielle kjøpere.

- Bygningen er unik og har stor verneverdi. Eiendommen skal være offentlig tilgjengelig for Oslos befolkning og byens besøkende også i fremtiden, heter det blant annet.

Så følger en lang remse forbehold, som for eksempel:

Oslo kommune selger med en bruksrettsavtale som sikrer befolkningen rett til adgang til deler av bygget og uteområdene.

Eiendommen skal være ferdig utviklet innen åtte år.

En varig heftelse som gir allmenheten tilgang til uteområdene.

Mye inventar/løsøre skal forbli i bygget og tinglyses som en heftelse.

Overordnet vil ny bruk av bygget måtte forholde seg til føringer fra Byantikvaren.

Så vidt Estate Nyheter kjenner til er det ikke lagd noen plan for hovedbiblioteket hvis ingen vil kjøpe det. Selv om Deichman er vernet fra mye, sikrer ikke vernebestemmelsene bygget fra å bli revet.

Se også på Estate Play:

Ellen de Vibe om hvorfor hun demonstrerte

Powered by Labrador CMS