HETT MARKED: Senioranalytiker Hermann Ness i Malling melder om brennhett transaksjonsmarked.
HETT MARKED: Senioranalytiker Hermann Ness i Malling melder om brennhett transaksjonsmarked.

– Nå må dere brette opp ermene

Eiendomsaktørene får ikke noe mer gratis fra yielden. Nå må det skapes verdier fra kontantstrømmene, er budskapet fra Herman Ness i Malling.

Publisert Sist oppdatert

Det var stort oppmøte da Malling & Co endelig kunne avholde fysisk presentasjon av næringsmeglerens markedsrapport. Adm. direktør Anders Berggren åpnet med å fortelle om et knallsterkt eiendomsmarked.

– Vi er inne i et helt brennhett transaksjonsmarked. Det er hetere enn noen gang og det tror vi vil fortsette fremover. Vi er også inne i et kontormarked som også utvikler seg veldig bra og vi tror også det vil utvikle seg bra fremover, vi ser et enda bedre kontormarked i 2022 enn i 2021, sier Berggren.

Senioranalytiker Herman Ness i Malling & Co illustrerte temperaturen på eiendomsmarkedet ved å vise til Mallings ferske sentimentundersøkelse.

– Der svarte 100 prosent at de vil øke eksponeringen mot eiendom fremover og vi tror det vil fortsette, sier Ness.

Han forventer en topp i transaksjonsmarkedet i 2021 på opp mot 160 milliarder, noe som gir rekord. Samtidig har yieldfallet stoppet opp.

– Nå må dere utleiere brette opp ermene og skape verdier fra kontantstrømmene fra eiendommene. Man kan ikke ri yieldbølgen lenger, sier Ness.

Med mer fokus på leieinntektene enn renter og yield, vil eiendomsselskapene få drahjelp fra et godt marked.

– Vi har en bred vekst i sysselsettingen. Det er veldig hyggelig at arbeidsmarkedet ser ut til å være så raskt tilbake, sier analysesjef Haakon Ødegaard i Malling & Co.

Han viste til at det nå er flere lønnsmottakee på kontor i Norge enn før pandemien, noe som slår positivt ut på arealbehovet.

ØKTE LEIEPRISER: Analysesjef Haakon Ødegaard melder om økte leiepriser for kontoreiendommer.
ØKTE LEIEPRISER: Analysesjef Haakon Ødegaard melder om økte leiepriser for kontoreiendommer.

– Leieprisene har klart seg bra gjennom korona, men nå blir det prisvekst igjen. Kvartalstallene fra Arealstatistikk har vært veldig volatile den siste tiden, og særlig gjennom pandemien. Men den underliggende trenden er stabil og sidelengs. Våre prognoser for tiden fremover peker oppover, drevet frem av kraftig vekst i sysselsettingen. Vi er i et stigende marked og prisveksten blir sterkest i Oslo sentrum, sier Ødegaard.

Han venter at kontorledigheten skal falle fra 6.6 prosent i år til 5,9 prosent til neste år, før den går litt opp igjen til 6 prosent i 2023. Det er samtidig lav nybyggaktivitet.

– Det blir ikke en stor tilbudsside som skal ødelegge leiemarkedet. Det er når det bygges mye at leieprisene går ned, og det ser vi ikke nå. Det er for tidlig å si om vi får noen endringer i kontorbruken. Vi går mot mer fleksible arbeidsplasskonsepter og færre faste arbeidsplasser. Samtidig blir det mer areal til innovasjon, kulturbygging, kunnskapsdeling og digital samhandling. Nettoeffekten er ukjent, men det er lite sannsynlig med store arealreduksjoner totalt sett.

Powered by Labrador CMS