KÅRING: Hvem er eiendomsbransjens mektigste?
KÅRING: Hvem er eiendomsbransjens mektigste?

Nå kåres eiendomsbransjens mektigste

Nå kan du stemme over hvem som er mektigst i norsk eiendomsbransje.

Publisert

For fjerde år på rad skal Estate Nyheter kåre hvem som er mektigst i eiendom. Som i fjor har vi gått sammen med NEMEET for å gjennomføre kåringen i forbindelse med den årlige undersøkelsen Eiendomsbarometeret. Flere tusen mennesker i og nær eiendomsbransjen får nå spørsmål om merkevaren til eiendomsaktører, samt spørsmålet «Hvem er mektigst i eiendomsbransjen?».

I fjor hadde vi en jury på 10 personer som kortet ned 30 kandidater til 11. I år har vi i Estate Nyheter tatt utgangspunkt i fjorårets kandidater og gjort noen mindre justeringer. Her er de du kan stemme på i kåringen Eiendomsbransjens mektigste:

Christian Ringnes

Oldebarn av Ellef Ringnes, som sammen med broren Amund startet Ringnes Bryggeri i 1877.

Christian Ringnes.
Christian Ringnes.

Siden 1984 har han vært en aktiv eiendomsinvestor og er i dag største eier og administrerende direktør i Eiendomsspar og Victoria Eiendom. I 2001 kjøpte Ringnes den forfalne Ekebergrestauranten i Oslo, pusset den opp og åpnet restauranten på nytt påsken 2005. I 2003 åpnet han i Oslo sentrum også verdens eneste miniflaskemuseum.

Greit å vite: Har vist seg å ha en eventyrlig timing i eiendomsmarkedet og solgte unna eiendommer for milliarder i 2020.

Har også vært gjest i Estates podcast Bak fasaden med DJ & Rønne:

Olav T. Løvstad

Olav T. Løvstad.
Olav T. Løvstad.

En vellykket eiendomsutvikler har gjerne en god bankforbindelse. Og i mange tilfeller er den gode bankforbindelsen DNB, hvor Olav T. Løvstad er leder for Seksjon Eiendom & Entreprenør.

DNB er landets største bank, og dermed har Løvstad en sentral rolle når det kommer til hvem som skal få støtte til eiendomsprosjekter. Selv er han ikke noe glad i uttrykket markedsmakt, men det er liten tvil om at Olav T. Løvstad er sentral i hovedstadens utvikling.

Greit å vite: Ble overkjørt av et godstog i 1994, men reiste seg og kom knallsterkt tilbake.

Gunnar Bøyum

Gunnar Bøyum er konsernsjef i Aspelin Ramm Gruppen AS og administrerende direktør i Aspelin Ramm Eiendom.

Gunnar Bøyum.
Gunnar Bøyum.

I perioden 2003 til 2014 var han administrerende direktør i Tjuvholmen KS, som er eid 60 prosent av Selvaag Gruppen og 40 prosent av Aspelin Ramm. Bøyum har vært ansvarlig for utbyggingen og utviklingen av den nye bydelen Tjuvholmen utenfor Aker Brygge i Oslo.

Gunnar Bøyum og Aspelin Ramm har en sentral rolle i svært mange av de store utviklingsprosjektene i Oslo, blant annet Via-prosjektet i Vika. Nå skal Aspelin Ramm også utvikle Spektrumkvarteret sammen med Norges Varemesse.

Gunnar Bøyum har dermed satt, og vil sette, stort preg på Oslo

Greit å vite: Har sin utdannelse blant annet fra Oxford i England.

Sonja Horn

Sonja Horn.
Sonja Horn.

Administrerende direktør i Entra siden juni 2019, og ble rekruttert fra samme selskap – hvor hun hadde vært direktør for eiendomsforvaltning.

Sonja Horn har bred erfaring innen eiendom, bank og finans fra selskaper som Danske Bank, Union Gruppen og Cirkle K. Hun er utdannet siviløkonom fra Handelshøyskolen BI.

Mot slutten av fjoråret sto Sonja Horn og Entra i sentrum for en gigantisk kamp blant de tre svenske eiendomsgigantene Castellum, SBB og Balder. De to førstnevnte selskapene la inn bud på Entra, mens Balder har kjøpt seg opp til en eierandel på 29,99 prosent. Men Sonja Horn har manøvrert Entra gjennom frieriene og selskapet er fortsatt selvstendig og notert på Oslo Børs. Entra har en betydelig utviklingsportefølje, og Sonja Horn leder et selskap med store utviklingsprosjekter i Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger.

Greit å vite: Går ikke av veien for å håndtere motbakker på randonee-ski eller sykkel.

Mona Ingebrigtsen

Mona Ingebrigtsen.
Mona Ingebrigtsen.

Mona Ingebrigtsen er daglig leder i Oslo Areal, som har en eiendomsmasse på 266.000 kvadratmeter. Selskapet er nå i gang med flere store byutviklingsprosjekter, blant annet i det utskjelte Galleri Oslo. Oslo Areal blir dermed en stadig mer sentral aktør i byutviklingen i hovedstaden.

Mona Ingebrigtsen er utdannet sivilingeniør fra NTNU. Erfaringen med ledende stillinger i eiendom er lang og solid, og omfatter blant annet selskapene Scandinavian Property Development, Norwegian Property og NCC Property Development.

Greit å vite: Har en mastergrad i strategisk ledelse fra Norges Handelshøyskole.

Mathis Grimstad

Mathis Grimstad.
Mathis Grimstad.

Mathis Grimstad er administrerende direktør i Stor-Oslo Eiendom, et selskap som selv beskriver seg som Norges største partnereide eiendomsutvikler. Han er også styreleder i Oslo Metrolpolitan Area, en organisasjon som samler rundt 100 aktører i eiendomsbransjen fra Oslo-området.

Stor-Oslo Eiendom utvikler og gjennomfører mange prosjekter, enten alene eller sammen med andre. Grimstad har dermed stor innflytelse på byutvikling. Fembarnsfaren er utdannet snekker og har i tillegg ingeniørutdanning fra Sverige, han ble sivilingeniør i Canada, har to MBA fra Sør-Afrika og har holdt på med et executive-program ved Harvard.

Greit å vite: Har sammen med sin mor gitt ut barneplate.

Olav Thon

Olav Thon.
Olav Thon.

Olav Thon er landets ubestridte eiendomskonge.

Startet virksomheten som pelshandler, etter at han noen år tidligere hadde tatt med seg et par reveskinn for å selge disse i Oslo. Har vært daglig leder i over 70 år. Eier store deler av Norges paradegate Karl Johans gate. Er på tross av sine 97 år fremdeles involvert i den daglige driften, hvor virksomheten består av hoteller, kjøpesentre, næringsbygg og boligutvikling.

Greit å vite: Reveskinnene er en sentral del av logoen til Olav Thon-konsernet.

Ivar Erik Tollefsen

Ivar Erik Tollefsen.
Ivar Erik Tollefsen.

Ivar Erik Tollefsen er rallykjører, skiløper og fjellklatrer. I tillegg er han landets mest ekspansive eiendomsinvestor, med en betydelig eiendomsmasse både i Norge, Sverige, Danmark, Tyskland, Nederland, Tsjekkia og Polen

Har spesielt utmerket seg innen kjøp av utleieleiligheter, primært gjennom større porteføljer. De seneste årene har han økt porteføljen voldsomt, og satser nå i enda større grad på utvikling av nye boliger.

Greit å vite: Drev på 1970- og 1980-tallet mobile diskotek, gjennom selskapet Tollefsen Enterprises.

Olav Hindahl Selvaag og Gunnar Frederik Selvaag

Selvaag-brødrene.
Selvaag-brødrene.

Selvaag-brødrene har ansvaret for å videreføre Selvaag-arven, hvor de største verdiene ligger i det heleide datterselskapet Selvaag Eiendom og majoritetsandelen i de børsnoterte selskapet Selvaag Bolig.

Er ikke fremmed for å inngå allianser som er interessante. Har investert en milliard kroner i et innendørs skianlegg på Lørenskog og vil bygge akvarium på Fornebu.

Greit å vite: Barnebarn av ingeniør Olav Selvaag – som revolusjonerte boligbyggingen i Norge i etterkrigstiden.

Daniel Siraj

Daniel Siraj er konsernsjef i OBOS, Nordens største boligbygger.

Daniel K. Siraj.
Daniel K. Siraj.

Han overtok etter Martin Mæland, som hadde hadde stillingen siden 1983. Slik sett har Siraj hoppet etter Wirkola, og så langt ser det ut til at han håndterer det helt utmerket. Siraj har vært ansatt i OBOS siden 2004. Før det var han byrådssekretær i byrådsavdelingen for næring og byutvikling i Oslo kommune fra 2000 til 2004.

Greit å vite: Er opprinnelig advokat.

Har også vært gjest i Estates podcast Bak fasaden med DJ & Rønne:

Tone Tellevik Dahl

Tone Tellevik Dahl er adm. direktør i Norsk Eiendom og har dermed tatt over stafettpinnen etter Thor Olaf Askjer. Tellevik Dahl fortsetter arbeidet med å gjøre Norsk Eiendom til en organisasjon med økt gjennomslag hos politikerne, og har med sin bakgrunn fra politikken gode forutsetninger for å lykkes med det.

Tone Tellevik Dahl
Tone Tellevik Dahl

Hun har vært byråd i Oslo i fire år, og har hatt en rekke tillitsverv i Oslo Arbeiderparti siden 1992.

Verdt å vite: Har tatt Diplôme du Baccalauréat i 1989 ved Lycée Alain Chartier i Bayeux i Frankrike og er cand.mag. fra Universitetet i Oslo med fagene Vest-Europakunnskap, filosofi og fransk.

Dersom du ikke har fått en e-post med spørsmål om undersøkelsen Eiendomsbarometeret og kåringen, kan du også stemme via denne linken: http://eiendomsbarometeret.no/vote