Bolig:

FOR LAVT TILBUD: Henning Lauridsen mener tilbudssiden er altfor lav på boliger.

Må ha 4.000-5.000 nye boliger i året i Oslo

Adm. direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge mener Oslo må regulere og bygge 4000-5.000 nye boliger i året.

Publisert

– Hvis vi ser på de siste 20 årene, så har Oslo ligget på 3.000 regulerte boliger i snitt per år. Samtidig har Oslo dratt fra de andre områdene når det gjelder pris. Her tror jeg det er en sammenheng mellom et langvarig tilbudsunderskudd og etterspørselen som er i Oslo. Jeg tror vi må opp på en 4.000-5.000 nye boliger i året. Vi må reparere noe av underskuddet på nye boliger i markedet. Nå er det blitt sånn at Oslo bygges på Lørenskog.

Det sa adm. direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge under konferansen Boligdagene 2022, som arrangeres av Estate kunnskap. Han hadde akkurat gått gjennom markedssituasjonen i boligmarkedet og slo fast at det bygges for få boliger.

– Hittil i år, og til og med i april, har vi hatt en veldig sterk prisutvikling på boliger i Norge. Det er en underlig situasjon at dette skjer samtidig med renteøkningene. Men tilbudssiden har tikket nedover siden 2020. I tillegg til at tilbudet sank gjennom hele pandemien, ble det lempet mye færre boliger ut på markedet i romjulen enn normalt. Dermed lå vi på et veldig lavt nivå på tilbudet av boliger ved inngangen til 2022. Boliger selges rekordraskt i markedet. Samtidig er det stor usikkerhet rundt boligbyggingen, sier Lauridsen.

Han mener det har blitt mer krevende å få politisk flertall for boligbygging, blant annet fordi lokalpolitikere sjelden blir populære for å gå inn for utbygging. Men han har stor tro på at politikerne går sammen om et tverrpolitisk mål, slik Sverre Molvik tok til orde for.

Stipendiat Mari O. Mamre ved Handelshøyskolen NMBU mener det er mange andre hensyn som trumfer det å bygge boliger.

– Det er mange andre hensyn som sikkert er gode hver for seg, men disse hensynene har kommet i veien for boligbyggingen. Det er lenge siden vi hadde stemningen blant alle politikerne om å bygge boliger til alle, slik vi hadde i etterkrigstiden, sier Mamre.

Powered by Labrador CMS